DELA

Deras kläder visas på Europas catwalks

Modevärlden är en tuff bransch och många får jobba gratis för att ta sig upp i karriären. Men de åländska tjejerna Minna Palmqvist, Tabita Grunér och Linda Karlsson har bestämt sig för att lyckas.
Berlin, Paris, Kroatien – Minna Palmqvists 2009 har varit händelserikt. Förutom att jobba morgon, middag, kväll och helg hann hon även med modevisningar i Europas storstäder.
I februari blev modedesignern Minna Palmqvist erbjuden att delta vid Berlins modevecka i ett så kallat showroom. I oktober fick hon göra motsvarade grej på Paris modevecka och visade upp sitt klädmärke som heter just Minna Palmqvist.
– Det var lärorikt på många sätt och gav mig en del bra kontakter, säger hon.
I juli blev Minna dessutom erbjuden att åka till Dubrovnik i Kroatien tillsammans med svenska märket Nakkna för att ha en visning på Kroatiens första modevecka.
– De var väldigt proffsiga och hela upplevelsen var som en dröm.
Ett framgångsrikt år alltså med mycket resande. Inte heller till vardags har Minna många stunder ledigt. Hon jobbar som designassistent på klädkedjan Filippa K på heltid, och då det dyker upp någon intressant inbjudan eller ett projekt hon vill delta i med sitt eget märke jobbar hon dubbelt
– Jag jobbar då nio timmar på dagen och fem timmar på kvällstid, plus helger. Det blir tungt när det är som mest, men man måste jobba hårt för att komma framåt.
Favoritplagg i höst?
– Favoritplagget är alltid svarta tights.
Drömjobb?
– Att driva mitt eget märke och få det att gå runt utan att behöva ta till lågprisproduktion eller producera överdrivet mycket. Jag vill gärna kunna jobba både med mode och konst utan att det ska finnas någon tydlig gräns. Jag väntar bara på den där miljonären som ska investera pengar så jag kan starta någon gång.

Hopplöst svårt
Linda Karlsson jobbar för tillfället gratis som assistent hos kände designern Alexander McQueen i London.
– Det är hopplöst svårt att få jobb i den här branschen, säger hon.
Linda Karlsson har tagit en masterexamen från mode- och designskolan Istituto Marangoni i London. Men en utbildning innebär inte jobb i modevärlden. Nu har hon en obetald praktikplats på Alexander McQueens herrkollektion.
– Man måste ha något att stoppa på cv:t. Det är vanligt att nyutexaminerade får lov att jobba gratis i London, säger Linda.
Hon hoppas att praktiken ska leda till ett jobb, men då gäller det att ha kontakter och vara på rätt plats på rätt tid.
– Kanske flyttar jag till Sverige där det är lite lättare, men jag vill prova mina vingar i London först.
Linda har jobbar på London Fashionweek och kan konstatera att modevärlden är allt annat än glamorös.
– Men när man ser kläderna man varit med och tillverkat på catwalken kommer man ihåg varför man valde att satsa på det här yrket.
Favoritplagg i höst?
– Slinkiga tajta klänningar och minikjolar.
Drömjobb?
– Jag skulle gärna jobba för designern Ann-Sofie Back, hon är lite provocerande och använder vanligt folk som modeller.

Syr på nätterna
Tabita Grunér arbetar extra på klädkedjan Minimarket som sömmerska. Inför hektiska perioder syr hon hela nätterna och dricker litervis med kaffe. Dessutom gör hon beställningsjobb på examensklänningar och brudklänningar.
Tabita Grunér har alltid gillat att teckna, sy och skapa och gick därför en utbildning i sömnad-, mode-, design och grafisk form. Hon fick anställning på Ateljé Lisa Fredriksson AB i Stockholm och efter det som sömmerska och försäljare av exklusiva fest- och brudklänningar på Entré.
– Det var en fantastiskt rolig tid full av utmaningar. Jag fick arbeta med vackra tyger och med oerhört duktiga hantverkare, säger Tabita.
Efter tiden på Entré behövde hon en paus från att varje dag behöva vara kreativ och leverera det perfekta plagget på kortast möjligast tid så hon bestämde sig för att gå en inköpsutbildning. Under inköpsutbildningen kom hon i kontakt med svenska modeföretag som Minimarket och Filippa K och gjorde praktik där.
Nu jobbar hon ibland extra på Minimarket som sömmerska.
– Lön för mödan är att sitta med en goodiebag i famnen och på catwalken se de plagg jag kämpat med för att få dem att sitta som en smäck på vackra modeller.
Många intressanta människor träffar man förstås i modebranschen.
– På kontoret kan man se en designer susa förbi skrivbordet på skateboard med en gigantisk plastödla som accessoar på axeln.
Favoritplagg i höst?
– Det viktigaste är att du är bekväm och känner dig skön och fin i det du tar på dig. Jag förespråkar kontraster och personlig stil.
Drömjobb?
– Jag vill jobba med produktion men gärna på ett litet företag där arbetsuppgifterna är mer övergripande. Jag föredrar ett lite mer avslappnat förhållningssätt till mode. Mode ska vara kul.
– Visst finns tanken på att starta egen produktion men vill jag leva för att arbeta eller arbeta för att kunna leva?

TANJA LÖNNQVIST