DELA

De praktiserade i lyxlandet Dubai

Johanna Rogers och Jenni Olá har spenderat sex månader som praktikanter på ett lyxhotell i Dubai.
– Det finns absolut inga likheter mellan Dubai och Åland. Precis allt är annorlunda, säger de.
Johanna och Jenni kommer ursprungligen från Stockholm respektive Liljendal i Nyland, men sedan två år tillbaka studerar de vid Högskolan på Åland där de läser hotell och administration. I utbildningen ingår en sex månaders utlandspraktik. Det vanliga är att man gör den här praktiken i europeiska länder som Tyskland och Irland, men Johanna och Jenni åkte längre bort.
– Vill man arbeta inom hotellbranschen tycker jag att man skall man praktisera i Dubai. Så jag började leta efter en praktikplats där och till slut fick jag napp på Grand Hyatt Dubai, berättar Johanna.
Det visade sig snabbt att hotellet kunde ta emot en praktikant till.
– Så jag åkte med. Johanna gjorde sin praktik inom hotellet, jag inom restaurangdelen, så det blev två helt skilda praktiker trots att vi var på samma ställe, säger Jenni.

Stenrika
Grand Hyatt Dubai är ett av de största hotellen i landet. Med sina 674 rum är det också ett av de största inom Förenade Arabemiraten.
– Det är ett så kallat businesshotell där det bodde mest affärsmän. Det var meningen att de skulle kunna ta med sina familjer och bo där medan de arbetade. Därför fanns det allt som behövdes för att de skulle kunna leva gott, till exempel alla sorters sporter och daghem där barnen kunde vara, berättar tjejerna.
Tjejerna berättar att de som bor i Dubai är stenrika.
– Sedan finns det gästarbetare som arbetar åt dem, och folk som flyttat in från andra länder, för att göra karriär. Det är nämligen därför man flyttar till Dubai, för att tjäna pengar eller för att klättra på karriärstegen. Har man väl arbetat i Dubai öppnas dörren till hotellbranschen i alla andra länder.

Tung arbetsbörda
Tjejerna fick under sin tid i lyxlandet inte mycket fritid.
– Vi arbetade sex dagar i veckan, minst nio timmar per dag. Men de sa redan från början att de hade höga förväntningar på praktikanterna, så vi var förberedda.
Under den lilla fritid de hade passade tjejerna på att se sig omkring i landet.
– Jag gick mycket på restauranger. Jag älskar att äta ute och man lär sig en hel del av att gå ut på olika ställen. Mycket festande blev det däremot inte, man behövde spara krafter för att orka jobba, säger Jenni.
Johanna i sin tur nämner att hon åkte på flera utflykter för att få se mer av området.
– Och så passade man på att vara på stranden. På slutet gick det inte, då var det 50 grader varmt, det gick inte ens att gå på sanden, man brände upp sig.
Shoppingen är också något tjejerna nämner.
– Det finns fantastiska shoppingmöjligheter, allt från billiga basarer till alla designers man kan tänka sig.
Vad var då det bästa med Dubaivistelsen?
– Att man lärde känna så många människor och alla kontakter man knöt. Dessutom lärde man känna så otroligt mycket folk från olika kulturer och religioner, en erfarenhet som är mycket värd både för livet och inom den här branschen. Vi kan verkligen rekommendera andra att åka dit på praktik, säger tjejerna.

MALIN LUNDBERG