DELA

Camillas klan högt på rankingen

Camilla Wikstrand leder en klan. När man skriver så låter det kanske som att den här artikeln kommer att handla om religiösa sekter men så är inte fallet. Camillas klan är en spelklan, en grupp vars största hobby är att spela Quake.
– Min klan har funnits i två år. Före jag skapade den var jag med i en italiensk klan. Där var det väldigt strikta regler för träning och tävling, allt gick bara ut på att klanen skulle bli bäst. Jag kände att jag ville spela för att det var roligt, inte bara för att bli bäst, därför bestämde jag mig för att skapa en egen klan.
Det berättar Camilla Wikstrand i Hammarland som numera leder klanen anx. Väldigt framgångsrikt dessutom, av hundratals klaner som spelar ligger hennes klan på sextonde plats i rankingen.
– Vi har legat på nionde plats tidigare men sedan har vi förlorat några matcher och halkat ner i listan. I september möter vi en tysk klan, vinner vi då klättrar vi ett steg igen.
Anx har i ungefär ett år lyckats hålla sin plats bland de 18 bästa klanerna på listan.
– Man kan nog säga att vi är bra, säger Camilla.

Lägger upp taktik
Spelet som Camilla och hennes klanmedlemmar spelar heter Quake III Arena. För att kunna spela måste man ha programvaran installerad på sin dator, sedan kopplar man upp sig på nätet och spelar antingen ensam eller i lag.
När man spelar ensam gäller det att så fort som möjligt komma upp till 50 poäng. När man spelar i lag skall man ta sig igenom tre olika banor på under 15 minuter per bana. Sedan räknar man ihop de sammanlagda poängen och det lag som fått högst poäng vinner matchen.
– Snabbhet och taktik är viktigt. När man spelar i lag är det fyra personer i ens egen klan som möter fyra personer i en annan klan. När vi spelar mot andra lag som finns på rankinglistan kan vi klättra om vi vinner. Spelar vi mot sämre lag som inte finns på rankingen spelar det ingen roll om vi vinner, då stannar vi ändå kvar på samma plats på listan, berättar Camilla.
För att lägga upp taktik inför matcher träffas anx på sin spelsajt varje onsdag för att träna.
– Då är sidan låst och inga andra klaner kan gå in på den. Så gör vi för att kunna lägga upp taktik i hemlighet.

Prövotid
Just nu består anx av 12 riktiga medlemmar, så kallade full members.
– Sedan har vi tre ”tryouts”. Det är tre personer som håller på att gå igenom en en månad lång prövotid förrän de kanske får bli full members. Ingen får bli medlem direkt utan först vill jag se hur duktiga de är, de får genomgå ett test. Man vill ju att alla som blir medlemmar i klanen skall vara duktiga så att vi har chans att klättra på rankingen, säger Camilla.
Anx har också tre hedersmedlemmar. Det är medlemmar som tidigare varit full members, men som numera inte är så aktiva.
Camilla berättar vidare att det slutgiltiga målet för en klan är att bli etta på rankinglistan. Håller man sedan första platsen i ett par års tid får man åka till QuakeCon, ett evenemang som hålls i USA.
– Där spelar världens bästa klaner mot varandra och prispengarna man kan vinna är 50 000 dollar. Men det är långt dit, och före man kommer till QuakeCon spelar man inte om några pengar.

Nya vänner
I dag lägger Camilla inte ner lika mycket tid på spelet som hon gjorde förut.
– Men jag kollar hemsidan varje dag, jag uppdaterar den när det behövs. Och jag spelar två till tre gånger per vecka.
Vad är det då som är så roligt med det här spelet?
– Man får många nya vänner. Har man en gång börjat boka in matcher så börjar man lära känna dem man spelar med. Man chattar med andra, om man vill kan man gå in på sidan enbart för att chatta och titta på när andra spelar. Särskilt de olika klanledarna lär man känna eftersom de inte byts ut så ofta.
Men ni träffas bara över internet?
– Hittills har vi bara träffats på nätet men i september är det faktiskt fyra medlemmar som skall träffas på Irland, hemma hos en av dem. Själv skall jag inte med.
Slutligen är det värt att nämna att Camilla är den enda kvinnliga medlemmen i klanen. Över huvud taget är det väldigt få tjejer som spelar.
– Och vi har ingen annan ålänning i vår klan heller, avslutar Camilla.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax