DELA

Brolle har fått en nytändning

– Många artister vill släppa en skiva i året, men som norrlänning tar jag lite mer tid på mig, säger Brolle när Nöje frågar var han har hållit hus den senaste tiden.
I tre år har han arbetat med den nya skivan och i helgen bjuder han ålänningarna på ett smakprov då han kommer till Mariepark för att ge två supékonserter.
Han ringer mitt i lunchen.
– Du Malin, det är någon som heter Brolle som vill prata med dig. Nyans receptionist Sofia sticker in huvudet i lunchrummet och avbryter en allvarlig diskussion om att spara disk genom att äta huvud- och efterrätt på samma tallrik.
Mitt i lunchen ja, men vad gör det när Brolle visar sig vara precis så där trevlig som man vill att den man intervjuar skall vara.
– Hej, det här är Brolle Jr, hur är läget? säger han på släpig norrländska. Han berättar att han sitter ute och grillar, tar vara på det vackra vädret. Och gosar med en hund verkar det som, av ljuden att döma.
– Hurdant väder har ni där? Jag har tänkt att jag skall gå runt och kolla lite när jag kommer till Åland, jag får ju hela lördagen fri, då skall jag hitta på något kul.
Brolle har inte sett så mycket av Åland tidigare. Som så många andra har han åkt förbi med kryssningsfärja, och så har han varit i land ett par korta stunder för att uppträda.
– Det måste ha varit kring 2003, då spelade jag med bandet på Torget en gång, det var mycket trevligt och mycket folk. Jag kommer i håg att det var en presskonferens före då, den var precis som på film, reportrarna räckte upp handen när de ville ställa frågor till mig. Jag kände mig som en Hollywoodstjärna.

Liveinspelning
Sedan det besöket, som efter en titt i Nyans arkiv visar sig ha varit 2002, har Brolle inte uppträtt på Åland.
– Jag har ägnat några år åt att skriva ny musik. Många artister vill släppa en skiva i året, men som norrlänning tar jag lite mer tid på mig, skrattar Brolle.
Lite mer tid, i Brolles fall innebär det hela tre år av låtskrivande. En skiva släppte han dock för två år sedan, en hyllning till Cornelis Vreeswijk.
– Ett lyckat sidoprojekt. Det var skönt att få fokusera på något annat än mig själv.
Nu ligger fokus på den egna skivan. Meningen är att den skall släppas i vinter. Kanske före jul, kanske i januari. Och den här gången sjunger Brolle på svenska.
– Jag skickade in en demo med trettio låtar till skivbolaget, och av dem var kanske fyra på svenska. Skivbolaget tyckte att de svenska låtarna var bättre, att texterna kom fram bättre och att jag sjöng mer om sådant som svenskar kan relatera till. Jag skriver om Norrland och om min uppväxt, så det blir mer nära.
På förhand kände Brolle sig inte helt bekväm med tanken på att göra en svensk skiva. I efterhand säger han emellertid att det har gett honom en nytändning.
– Det var en ny utmaning eftersom jag tidigare hade skrivit mest på engelska. Det gav mig en nytändning, nu känns det så bra som det aldrig har gjort förr.
Förutom att Brolles nya skiva är på svenska är den också inspelad live.
– Folk kommer nog att haja till lite grann och upptäcka att den är annorlunda mot det jag gjort tidigare. Skivan är inspelad tillsammans med musiker i Stockholm, Luleå och Boden. Liveinspelningar blir mer spännande och levande och det blir ett annat samspel mellan musikerna och artisten. Folk tycker kanske att det låter mer som när de sett mig uppträda.

De största artisterna
Brolle lovar att han kommer att framföra några låtar från den nya plattan på Mariepark under helgen. Det blir även gammalt material samt låtar av de egna favoritartisterna Elvis, Johnny Cash, Roy Orbison och Simon and Garfunkel.
– Jag brukar blanda eget material med låtar av de här artisterna. Det är dem jag lyssnat mycket på när jag var yngre, och jag anser att de är våra största artister, säger Brolle.
Det blir alltså inte enbart Elvislåtar på Mariepark i kväll, en uppfattning som många kanske har fått genom annonserna. Men de Elvislåtar som Brolle bjuder på kan säkert bli en upplevelse, särskilt som hans röst påminner en hel del om Presleys.
– Jag tror nog att det märks på mig som artist att jag inspireras av de artister som jag nämnde tidigare. Jag är noggrann med att inte göra musiken för lik, men det finns nog drag i mina låtar av den äldre typ av musik som de spelar. Jag försöker göra mina melodier och texter ganska enkla. Budskapet går lättare fram då.

Två gitarrer
Framöver kommer Brolle att synas mer utåt igen. I vinter skall han turnera med ”Julgalan”, en julshow där många av Sveriges stora artister deltar.
– Sedan blir det en paus i januari och sedan drar jag ut med nya plattan i vår och sommar.
I kväll och i morgon spelar Brolle tillsammans med kompisen Marcus Granberg.
– Han är en av Sveriges bästa gitarrister och sångare. Vill man höra bra musik och få en bra start på kvällen skall man komma till Mariepark. Vi bjuder på lite humor, lite berättelser och bra musik, säger Brolle.
Sedan tackar han för sig och säger att jag skall ha det så bra. Återgår till grillandet och hunden, och kanske till planerandet av resan som i värsta fall tar hela nio timmar uppifrån Norrland.
Och jag ljuger om jag säger att jag inte blivit mer sugen på att gå på konsert i helgen.

MALIN LUNDBERG