DELA

Bartendern har koll på raggen

Hur uppenbart är det egentligen att du trånar efter kexet på andra sidan festlokalen? Om inte annat har bartendern ganska bra uppsikt över de mer eller mindre lyckade raggningsförsöken. Nöje tog ett snack med Jonny Lundberg på Park.
Bartendern Jonny Lundberg jobbar på Park restaurang och bar och har sett en hel del krograggande genom åren.

Hur märker man att folk är intresserade av varandra?
– De börjar följa efter varandra, går ut och tar en tobak eller byter bord. Det är ganska uppenbart att tycke har uppstått när ett par börjar i varsin ända av lokalen och sen sitter bredvid varandra vid stängningstid.

Vad är det mest uppenbara folk gör i sin ansträngning att få kontakt?
– Många kommer fram till baren och frågar vad personen drack innan och beställer drinkar. Annars tycker jag att det är rätt uppenbart när två försvinner innan stängning fast resten av sällskapet är kvar.

Vilka drinkar funkar bäst att bjuda på om man vill impa på någon?
– Det är mycket paraplydrinkar, det funkar på tjejerna. Ska man impa på en kille kan man beställa gin och tonic eller whiskey.

Brukar någon komma fram och ragga på dig?
– Det har väl hänt, men det är ingen större vits. Dels är jag ju gift och dels är det ganska jobbigt med fulla människor när man själv är nykter och jobbar.

Vilken är den roligaste raggningsrepbliken du har fått?
– Det är nog ”Ska vi fara nu eller med en gång?” När jag svarade att jag jobbar kom följdfrågan: ”Jamen en stund då?”

Vad ska man göra för att lyckas med sitt krogragg då?
– Träffar man nån på krogen ska man helst hålla sig ganska lugn och inte bli för full. Sen tycker jag att man ska bjuda på middag och gå på en riktig dejt.
Linnea Friman