DELA

Ålandsbördiga Moa syns på bio

Hon är ålandsbördig, hon har legat på den svenska biotoppen i sommar, och hon provspelar för roller i Hollywood.
– Det är jätteroligt, säger Moa Gammel.
Hon är bioaktuell med komedin ”Sommaren med Göran”. Den intog direkt förstaplatsen på biotoppen efter premiärhelgen den 31 juli. Handlingen utspelar sig under en sommar och kretsar kring Göran, en kärlekstörstande kille som söker efter kvinnan i sitt liv. Humor och romantik bland unga ängsliga innerstadsbor i Stockholm och överklassen i Göteborgs skärgård.
Det händer mycket för dig nu, va?
– Det känns som att min karriär kanske tar fart nu, eller man kan ju alltid hoppas, säger Moa Gammel.
I filmen spelar hon mot Peter Magnusson, känd från bland annat Hey Baberiba-gänget.
Är han lika rolig privat?
– Han är jätterolig, trevlig och komplex. Han kan vara rätt djup och är jävligt intelligent. Vi har faktiskt blivit goda vänner privat.
I ”Sommaren med Göran” är Moas karaktär en elak överklasstjej utan självinsikt.
– Det var jätteroligt eftersom hon är så totalt olik mig. Jag gillar att variera mina roller – i min nästa film Puss, som är regisserad av Johan Kling, kommer jag att spela en skådis som är en riktig partytjej.
Hur tänker du annars när du väljer roller?
– Jag tänker ganska feministiskt, jag vill spela tjejer med en egen vilja som inte bara sitter där.
Moa tänker överlag feministiskt och skriver på en D-uppsats om kvinnliga filmproducenter. Någon dag vill hon kanske själv bli producent.
Du var ju med i tv-serien Vita lögner…
– Det var ju inte världens bästa serie. Men jag var bara 19 år och det var himla kul att vara med och jobba med den då. Det var en bra filmskola.
I höst har Moa Gammel ett stenhårt tempo. Hon spelar in tre långfilmer och är dessutom på väg att ta civilekonomexamen från Handels.
Har du USA-drömmar?
– Jag har faktiskt nyligen provspelat för två roller i ganska stora Hollywoodproduktioner. Det blir säkert ingenting men det är klart att det vore roligt.
Vad är din koppling till Åland egentligen?
– Min pappa Tony kommer från Åland men har flyttat därifrån, och min farmor och farbror bor i Mariehamn.
Är du ofta här?
– Vi har ett fantastiskt landställe i Östergeta. Jag älskar Åland och är där åtminstone någon månad per år. I sommar har jag hunnit dit en sväng för att gå på en väns bröllop. Vi åt bland annat en god middag på Pommern.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax