DELA

Närhet och god stämning på ny filmfest

Idel positiva omdömen, trängsel och stora leenden var det i Bio Savoys foajé i lördags när Åland hade sin första filmfestival kring hbt-teman, Filmfest Fyr Alle.
– En historisk händelse!
Bland annat det konstaterades om Regnbågsfyrens och filminstitutets filmfestival som pågick under hela lördagen.
Festivalfilmerna tar huvudsakligen upp frågor kring temat familj ur homo- bi- och transsynvinkel, men också andra hbt-teman.
– Publiktillströmningen har varit ungefär som väntat till de två filmblocken under dagen, 25-30 personer per block. Men nu till kvällen hoppas vi på ännu fler eftersom båda filmer som visas ikväll nog kan väcka nyfikenhet.
Det säger Regnbågsfyrens ordförande Maria Antman som står i Bio Savoys foajé där det vankas mingel med snittar och alkoholfritt bubbel.

Rätt tidpunkt
Och efterhand fylls foajén med folk, en av politikerna på plats är landskapsregeringsledamot Katrin Sjögren (lib).
– Jag tycker att filmfestivalen är ett mycket bra initiativ. Tidpunkten är helt rätt, vi behöver en festival om kärlek mitt i de mörka oxveckorna, säger hon, och fortsätter:
– Det här är ett sätt att bryta fördomar med hjälp av bilder och film. Fördomar bygger ju alltid på okunskap. Regnbågsfyren går ett stort och viktigt arbete. Det behövs förebilder som syns.
Katrin Sjögren höll även ett litet invigningstal där hon bland annat lyfta fram att vara förälder inte går ut på att vara en förebild som man eller kvinna, utan som människa.

Urpremiär
Urpremiären av Farbrorn från Eskilstuna, en dokumentär gjord av Arn-Henrik Blomqvist, inledde kvällspasset.
Den åländska dokumentären var en av orsakerna till att Malin Söderlund kom till festivalen.
– Jag känner Lina sedan barnsben, men även annars skulle jag nog ha kommit till festivalen. För nästa film som visas, Patrik 1,5 har jag också hört om tidigare.
Vad tycker du om Filmfest Fyr Alle?
– Det är ju alltid trevligt att hitta på något inne när det är iskallt ute. Gällande temat är det bra som info för dem som inte känner till så mycket sedan tidigare. Info skadar aldrig, säger hon.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax