DELA

Mereta Mazzarella Finlandianominerad

Merete Mazzarella, som hör till de författare som gästat Mariehamns litteraturdagar,  finns med boken ”Ingen saknad, ingen sorg – En dag i Zacharias Topelius liv” bland de nominerade till Finlandiapriset i litteratur.
Merete Mazzarellas Topeliusbok är utgiven på svenska av Söderströms och Atlantis och på finska av Tammi.
Dokumentärromanen recenserades i Nyan av Benita-Laanti Helander som bland annat skrev: ”Ingen stor bok till volymen, men som vanligt när det gäller Mazzarella sprängfylld med aktuella beröringspunkter att reflektera vidare över.”


Sex nominerade
De övriga Finlandianominerade är: Turkka Hautalas debutroman ”Salo” (Gummerus), Kari Hotakainens ”Ihmisen osa” (Gummerus), Antti Hyrys ”Uuni” (Otava), Marko Kilpis polisroman ”Kadotetut” (Gummerus) och Tommi Melenders ”Ranskalainen ystävä” (WSOY).
Nomineringsjuryn består av professor Liisa Steinby vid Åbo universitet, författaren och kritikern Olavi Jama samt Aamulehtis kontaktchef Saara Vesikansa.


Spänningsintriger
Juryn är mest förvånad över att så många romaner, också de som vill berätta något om den här världen och inte bara roa läsaren med en stereotyp produkt, mycket ofta har en likadan vålds- och spänningsintrig som kriminalromaner.
– Trots den här iögonenfallande trenden fanns det ändå bland böckerna som juryn läst flera fina verk som på ett intressant sätt skildrar och dryftar människans varande i den här världen.
Pristagaren offentliggörs den 2 december. Det är kulturrådet Tuula Arkio som väljer vem som får priset på 30.000 euro.
(FNB/NÅ-jk)