DELA

Målar gärna stämningar

Blommor, fåglar och naturmotiv över huvudtaget spelar en viktig roll för Tuulikki Aro som nu ställer ut på Galleri Fäktargubben i Mariehamn.
Det är inte första gången Tuulikki Aro ställer ut på Åland.
Hon har visat sina målningar i Föglö, under ett par somrar vid Svinö stugby i Lumparland och för ett par år sedan ställde hon ut på Fäktargubben, då tillsammans med Aune Hannula, Sten Söderdahl, Britta Jansson och Gudrun Wennström. Hon har också ställt ut med Medis.


Mycket på Åland
Aro är bosatt i Helsingfors, men har vistats mycket på Åland. Hon har arbetat inom hälsovården bland annat som överskötare inom psykvården och som hälsovårdare i flera kommuner, senast på Föglö och Kumlinge.
Under vistelserna på Åland har hon bland annat deltagit i flera akvarellkurser med Isa Hällström som lärare.
– Nu är jag pensionär, men det händer att jag hoppar in som hälsovårdare om man har svårt att få yngre krafter till kommunerna, säger hon.
I utställningen på Fäktargubben visar hon, trots det knappa utrymmet, ganska många arbeten. De flesta är akvareller, men här finns också oljemålningar och grafik. De nyaste alstren är akvareller från en vistelse i Estland där hon var både för att lära sig språket och för att förkovra sig i akvarellmålning.


Favoritmotiv
Blommor finns i många av hennes arbeten och det verkar vara något av ett favoritmotiv.
– Blommor är lugnande. Jag skulle gärna måla mera djur också, men det är betydligt svårare.
Hon säger också att hon i sina målningar framför allt försöker fånga stämningar.
– Vill man enbart avbilda kan man ju lika gärna ägna sig åt fotografering.
Utställningen har sin vernissage på torsdag, 20 september, kl. 18-20 och den kan sedan ses i galleriet till den 13 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax