DELA

Leo berättar bäst i Svenskfinland

Att skapa stämning genom berättande är en gammal konst som inte alla behärskar. I helgen tog författaren Leo Löthman hem vinsten i berättartävlingen Storyslam.
– Det muntliga berättandet är en fin form och det vore kul om den kunde vinna terräng, säger han.
Författaren och berättaren Leo Löthman deltog på lördagen i Svenskfinlands första Storyslam. Berättartävlingen ordnades av Sydkustens landskapsförbund och Leo Löhtman ombads att delta.
– De ringde upp mig och frågade om jag ville vara med, jag hade aldrig hört talas om berättartävlingar förut, säger Leo Löthman.
Sammanlagt nio berättare från olika delar av Svenskfinland deltog och bjöd på spännande och personliga berättelser. Löthman tog hem förstapriset tack vare sina egenupplevda udda upplevelser och hisnande historier om seglatser och starka möten.
– Men det var tillåtet att färga berättelserna lite, säger han.

Tävlar i Danmark
Löthman kommer att delta i de Nordiska berättarmästerskapen som ordnas i Köpenhamn den 29 november. Finland deltar för första gången tillsammans med Sverige, Norge och Danmark. Två representanter från Finland sänds till det nordiska mästerskapet, den andra är Solja Krapu från det finska mästerskapet i berättande som ordnades i Kärsämäki i juli 2009.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax