DELA

Kvinnfolk firar med nyutgåva

Folkmusikgruppen Kvinnfolk firar 30-års jubileum i år och firar med traditionell spelmansstämma och nyutgivning av skivan Kvinnfolk från 1989.
När Kvinnfolk firade tio-års jubileum gav man ut en LP, i år har folkmusikgruppen hunnit bli 30-år och ger nu ut skivan i CD-format. Skivan finns redan till försäljning i handeln.
I år arrangeras Kvinnfolks traditionella spelmansstämma den 1.8 i Önningebymuseet, berättar projektledaren Andrea Bolos.
– Alla spelmän är varmt välkomna! Ta med instrument, ingen anmälan behövs. Det är bara att dyka upp och det kanske är skäl att påpeka för oinvigda att det förstås inte gäller bara kvinnor. Det hade någon missförstått en gång.Buskspel, konsert och dans

Runt 100 personer brukar komma och spela. Man inleder stämman med middag för spelmännen kl 14, sen blir det buskspel.
– Oftast brukar spelmansstämmorna börja med konsert för att sen följas av det man kallar buskspel, det vill säga att spelmännen spelar fritt i olika konstellationer. På Kvinnfolks spelmansstämma gör vi tvärtom, säger Kvinnfolks spelledare Siv Ekström.
Hon berättar vidare att man detaljplanerar kvällens konsert under buskspelet,.när man ser vilka spelmän som finns på plats.
Allmänheten får gärna komma och lyssna redan på eftermiddagen under buskspelet. Konserten hålls klockan 18.30, efter det följer mer samspel. kl 21.30 blir det visstuga med Barbro Andersson och senare på kvällen dans.
– I år gästas stämman av ett tiotal spelvänner från Dalarna. Andra som uppträder är The PeeGees, Mission Impossible, och Hjalle och Stig, som nyligen utkommit med skiva.Finns på nätet

Stämman är väderberoende, men blir vädret dåligt, som ifjol, hålls stämman inne i Önningebymuséet. Basinformation om stämman kan man läsa på Kvinnfolks hemsida: www.kvinnfolk.ax och man finns numera också på Facebook.
Andrea Bolos berättar att en av hennes vänner blev så inspirerad av bilderna på Facebook att hon har börjat spela fiol.
Själv spelar Andrea Bolos inte fiol utan förestår festivalkansliet.
– Men kanske jag borde börja!
Trettio års jubilerande kvinnfolk har idag 10-15 medlemmar, man övar varje måndag i Önningeby museet. Gruppen är inte sluten utan tar också med nya medlemmar. Det är bara att höra av sig.
Vill man börja spela fiol finns bland annat Polkan som går i Medis regi på onsdagar, där finns spelvänner på flera olika nivåer.
– Ifjol hade vi flera vuxna nybörjare med, hälsar Siv Ekström.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax