DELA

Kvartett med visuella effekter

”Visuell förvirring”, är namnet på en utställning som har vernissage i Ålands museum på tisdag. Fyra framstående finlandssvenska nutidskonstnärer uttrycker sig i fotografi, metall, plexiglas, keramik, röntgenfoto och video.
Utställningen har producerats av den finlandssvenska konststiftelsen Pro Artibus med centrum i Ekenäs. Stiftelsens verksamhetsledare Magdalena Holm berättar att utställningen ursprungligen gjorde för att visas i Frankrike. Till Åland kommer den närmast från Bryssel där den också visades som en del i Svenska kulturfondens hundraårsjubileum. Det är kulturfonden som upprätthåller Pro Artibus.


Kända namn
De fyra konstnärer som deltar är skulptörerna Hans Christian Berg och Kim Simonsson samt bildkonstnärerna Saara Ekström och Sandra Kantanen. Alla fyra är välkända inom den finländska konstvärlden men samtliga har också gjort internationell karriär.
Hans Christian Berg bygger sin utställning på verk som tillåter betraktaren att delta i utformningen. Hans tredimensionella arbeten ger upphov till optiska visioner som bygger på hur ljuset fås att brytas och spridas.
Den andra skulptören, Kim Simonsson, hade inte hunnit få sina arbeten till Åland ännu vid pressvisningen i går men till vernissagen skall de finnas på plats. Simonsson är traditionell i sitt materialval, keramik och porslin, men arbetar i ett bildspråk som närmar sig den japanska mangastilen och popkonsten. Barn och djur står ofta i centrum. Han var också representerad på den utställning med finländsk keramik som hölls i konstmuseet i fjol.


Nya bildvärldar
Bildkonstnären Saara Ekström har arbetat i många tekniker men använder sig här av röntgenbilder för att gå över gränsen till den bildvärld som vi inte kan uppfatta med blotta ögat. I en videoinstallation får betraktaren också följa med en mjölkdroppe som briserar uppåt och för ögat kan ses som ett snabbt växande träd.
Bildkonstnären Sandra Kantanen har utvecklat en teknik som befinner sig i gränslandet mellan fotografi och måleri. Hon har bland annat studerat i Kina och i de bilder hon visar här, foton på akvarellpapper, kan lätt föra tanken till klassiska kinesiska tuschteckningar.


Intryck utifrån
Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen är glad över att museet kan visa utställningen.
– Det är viktigt också för våra egna konstnärer här på Åland att vi kan förmedla impulser utifrån, visa vad som produceras utanför Åland, säger hon och hänvisar också till keramikutställningen ”Ugnsfärskt” samt utställningen med ung nordisk filmkonst som nyss avslutades.
Av konstnärerna kommer Saara Ekström till vernissagen på tisdag kväll. Utställningen öppnas av Pro Artibus vd Leif Jakobsson. I anslutning till utställningen, som pågår till den 1 mars, ordnas också en föreläsning i serien ”Möten kring konst”. Det blir den 27 januari kl. 18 och då medverkar Magdalena Holm.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax