DELA

kulturnotiser

Kristina Värnman
ställer ut keramik
i Finströms kommunbibliotek i Godby. Hon visar bruksföremål som muggar, skålar, krukor och vaser. Med på utställningen finns även hennes handstickade vantar av hemspunnet garn.
Senast ställde Kristina Värnman ut i biblioteket för två år sedan. Utställningen pågår till den 21 december.

Kommunbiblioteket
i Jomala håller
öppet hus på lördag, 5 december, kl 13-15. Biblioteket skyltar med ett urval av årets nya böcker som passar i julklappssäcken, marthorna medverkar med försäljning av handarbete och egna böcker och det ordnas med glögg- och kaffeservering, berättar biblioteks- och kulturchef Gunilla Jansson.

Den svenska
regeringen har
beslutat stöda projektet Svenska nu med 500.000 kronor till Svenska institutet. Svenska nu är ett nätverk som arbetar för bättre och mer motiverande svenskundervisning i Finland. Nätverket stöder språkundervisningen, ordnar fortbildning för lärare, informerar om betydelsen av språkkunskaper och förmedlar svensk ungdomskultur till finska skolor. Svenska nu koordineras av Hanaholmens kulturcentrum. I år har 130 000 ungdomar nåtts av projektet.

Tomas Bolme
har utsetts till
”Årets taltrast”. Bolme belönades vid en tillställning i Röda rummet på Berns salonger i Stockholm.
Tomas Bolme har läst in över 100 ljudböcker – allt från Tintin och Agata Christie till de nyligen utkomna ”Mörkrets alla färger” av Peter Robinson och ”Palatsmordet” av Jan Mårtenson.
Priset Årets taltrast delas årligen ut till den bästa inläsaren av ljudböcker. Vinnaren har röstats fram av medlemmarna i Lyssnarklubben, Sveriges största ljudboksklubb med över 75.000 medlemmar. Tidigare vinnare av Årets taltrast är Katarina Ewerlöf, Hans Alfredson och Torsten Wahlund.


Leo Löthman
är författargäst
i Lumparlands bibliotek på tisdag, den 8 december kl. 19. Löthman berättar då om sin senaste roman ”Odjur” som kommit på PQR i höst och signerar också böcker.

Jussi Lindberg
sångare i dans-
bandet Showdown från fastlandet ger ut skiva med gamla svenska låtar. De flesta från 60-talet.
– Det är låtar jag lyssnade till i mitt barndomshem och därför heter skivan ”Melodier hemifrån”, berättar Lindberg.
Skivan släpps – om allt går enligt planerna – den 5 december.