DELA

kulturnotiser

Direktsändningen
från Metropolitan
i New York av Richard Wagners ”Rhenguldet”, som Nyan tidigare berättat om, närmar sig. I dag, onsdag, inleds biljettförsäljningen till föreställningen som ges i stadshuset i Mariehamn lördagen den 9 oktober kl. 20. Föreställningen beräknas ta 3 timmar och 15 minuter med två pauser. Det är fråga om Metropolitans lärdagsmatiné som ges på eftermiddagen i New York och nu kan ses i realtid i Mariehamn i kulturföreningen Katrinas regi.
Det är Ålandspremiär för den här typen av direktöverföring som snabbt blivit populär runt om i världen.
Platsbiljetter till föreställningen kan köpas på Andelsbanken i Mariehamn, under bankens öppettider, och på Katrinas kontor (Norra Esplanadgatan 5) alla vardagar klockan 10.00 till 12.00.
– Bokning av biljetter kan göras i begränsad omfattning. Köp av platser har förtur. Ifall av lediga platser premiärkvällen säljs de sista biljetterna en timme före föreställningen, berättar Mervi Appel i kulturföreningen.
Eftersom det är en direktsändning bör publiken vara på plats tio minuter före föreställningens början.
Uppsättningen är oerhört påkostad och storslagen. James Levine dirigerar och Robert Lepage står för regin. Wotan, en av de bärande rollerna, sjungs av den walesiske barytonbasen Bryn Terfel
Måndagen den 4 oktober kl.19.00 arrangerar kulturföreningen även för alla intresserade en populär introduktion om Wagner, hans liv och verk samt ”Rhenguldet”


Filmen ”The Stoning
och Soraya M”
visas i kväll kl. 19.30 på Blå Teatern i Mariehamn. Det är ABF-Åland som står för visningen i kampanjen mot stening som dödsstraff. Filmen är en amerikansk dramafilm som bygger på en verklig berättelse skriven av den fransk – iranska journalisten Freidoune Sahebjams bok ”La Femme Lapidée”.
– Efter filmen diskuteras filmen och vilka åtgärder som kan tänkas vara effektiva mot dessa övergrepp i Iran och i andra delar av världen, berättar studieledare Mia Hanström på ABF..
Entrén är fri.