DELA

”Kulturfabrik” presenterar sig

Den gamla industrifastigheten vid Fabriksgatan 4 i Mariehamn håller på att utvecklas till ett riktigt kulturhus. På torsdag kväll när man håller öppet hus kan fyra verksamhetsformer presentera sig.
I fastigheten vid Fabriksgatan som ägs av Ålands industrihus är musikinstitutets dansskola sedan länge fast etablerad.
I huset har också Ålands konstförening funnits med sitt kansli och sin grafikverkstad.


Samarbete
På senare tid har samarbetet mellan konstföreningen, Ålands slöjd och konsthantverk samt Bild- och formskolan utvecklats och fått fastare former med gemensam marknadsföring och gemensam hemsida på internet. Nu har de tre verksamheterna dessutom fått utrymmen under samma tak när Bild- och formskolan och Ålands slöjd och konsthantverk också flyttat in i fastigheten vid Fabriksgatan.
I ett skede underhandlade de tre föreningarna om ett samarbete med de utrymmen som skapas i Savoys biograffastighet men man sökte andra alternativ när det framgick att kostnaderna i Savoyfastigheten skulle ha blivit för höga.
Genom att en av de tidigare hyresgästerna vid Fabriksgatan 4 flyttade till nya utrymmen öppnade sig en möjlighet att flytta in där.


Öppet hus
Bild- och formskolan inledde sin termin den här veckan och Ålands slöjd och konsthantverk har alltså tagit sina utrymmen i besittning.
På torsdag, den 15 januari, firar man den nya ”kulturfabriken” med öppet hus kl 18-21 och hoppas att många skall ta tillfället i akt och bekanta sig med de olika verksamheterna i huset.
n Konstföreningen ordnar med pröva på verksamhet i grafikverkstaden med Tiina Barck och Kirsi Strand som handledare.
n I Bild- och formskolan får barnen får måla och pyssla.
n Dansskolan håller också dörrarna öppna fram till kl. 20.15.
De som kommer på besök under kvällen bjuds på kaffe, saft och tilltugg.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax