DELA

Kuling spelar Molière i sommar

Dråplig situationskomik i en fartfylld uppsättning. Det hoppas Teater Kuling kunna bjuda publiken i badhuspaviljongen på i sommar. Pjäsen man valt är ”Läkare mot sin vilja” av Molière. (På bilden Pekka Sonck i Teater Kuling.)
Pekka Sonck i Teater Kuling beskriver ”Läkare mot sin vilja” som en av Molières mest folkliga komedier.
– Den passar väl inte för de allra minsta men redan från åtta år bör man nog ha behållning av den och den kan på det sättet fungera bra också som familjepjäs, säger Sonck.


Visuellt
Det är troligen Arn-Henrik Blomqvist som kommer att regissera pjäsen och Pekka Sonck, som den här gången bara spelar med, vill därför inte berätta så mycket om planerna för själva uppsättningen. Han säger dock att man sannolikt inte satsar så mycket på vidlyftiga scenografier utan kanske i ställer på någonting i commedia dell`arte-stil i fartfylld tappning. Visuell estradteater, möjligen också med användande av halvmasker.
– Commedia dell`arte var ju något som Molière också var mycket inspirerad av.
Maria Jaskari har vidtalats för scenografin och på scenen återfinns åtminstone Alfons Röblom, Pekka Sonck, Soffi Sonck och Marc Svahnström.
På frågan om Sonck själv har tidigare erfarenheter av ”Läkare mot sin vilja”, blir svaret:
– Ja, faktiskt jag spelade med i pjäsen sommaren 1980 då den gavs av skärgårdsteatern.


Nionde sommaren
Det är nu nionde sommaren som Teater Kuling bjuder på teaternöje i Badhusparken i Mariehamn. År 2000 spelade man där första gången. Premiär på ”Läkare mot sin vilja” blir det tisdagen efter midsommar, den 24 juni, och efter premiären ges ytterligare elva föreställningar.
Molière (1622-1673) skrev ”Läkare mot sin vilja” år 1666. I Mariehamn har den tidigare getts också av Teaterföreningen som satte upp pjäsen till sitt 75-årsjubileum 1989.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax