DELA

Konstobjekt med reseintryck

Föra dagbok, eller skriva reseberättelser, kan man göra på många olika sätt.
Den utställning som Minna Öberg, ung bildkonstnär från Mariehamn, just nu visar i Kakelhallen formar sig till en dagbok från både resor och hemmaperioder under de två senaste åren.
Utställningen är en blandning av foton och collage, objekt tycker hon själv är den bästa beskrivningen av det hon visar. Utställningen har hon gett namnet ”Röd tråd eller transportsträcka”.
Här finns sådant som påminner om somrar i restaurangbranschen hemma på Åland och en del annat med lokal anknytning men mest handlar utställningen om resor och möten.
Minna Öberg har rest med kompisar eller ensam i olika väderstreck, österut längs Transsibiriska järnvägen och vidare med båt över till Japan och till Nya Zeeland. Västerut till USA, med bil längs Route 66 till Västkusten och vidare till Centralamerika och Sydamerika. Minnen från dessa färder kan man spåra i hennes verk i Kakelhallen.


Vante i Tokyo
I Tokyo, till exempel, förlorade hon en vante, men den andra finns med i ett objekt som erinrar om besöket i Tokyo.
I San Francisco arbetade hon ett tag som frivillig bland de fattiga och utslagna och hjälpte bland annat till med att göra ansiktsmålningar till halloween för sådana som inte hade någon annan utklädsel. I en serie med tre fotografier ser vi resultatet.
I Costa Rica skulle hon ut och dyka en lördag, men det blev uppskjutet till söndagen och i stället för att festa på lördagen fick hon ägna sig åt att bli hennatatuerad i nacken och knyta armband. Hennafiguren, en sköldpadda, är för länge sedan borta men finns nu på ramen till ett fotografi tillsammans med mönstret på det armband hon lärde sig knyta.


Fram i ljuset
Vissa saker i utställningen säger hon sig ha samlat medvetet på redan under resan medan andra plockats fram och blivit dagbokskonst först i efterhand.
– Jag samlade på mig ganska mycket men jag hade från början inget egentligt tema för utställningen, tyckte bara att sakerna borde få komma fram och stå en tid i rampljuset, säger hon.
Tre yoghurtburkar från Centralamerika visste hon ändå, så fort hon såg dem, att hon ville spara på.
– De var så vackert rosa i det turkosa badrum jag hade och de minner mig också om att jag snabbt åt upp alla äppelyoghurt i en by i Guatemala, berättar hon.


Bildkonstnär
Minna Öberg är utbildad bildkonstnär med inriktningen ”Tid och rum” från Svenska yrkeshögskolans konstutbildning i Nykarleby i Österbotten där hon studerade åren 2002-2006.
Före det hann hon efter gymnasiet gå ett år på den nordiska konstlinjen vid Ålands folkhögskola. Hon har varit utbytesstudent och studerat språk och konst på Kuba samt arbetat som volontär i Frankrike. Bland mycket annat har hon dessutom hunnit vara projektassistent för kulturförvaltningens konstprojekt i Västerhamn i Mariehamn, arbetat en höst som utställningsassistent på konstmuseet och för Mariehamns stad utsmyckat Lotsbroverket.
Förra sommaren ställde hon ut på Kobba klintar och deltog samma år i en grupputställning i konsthallen i Seinäjoki.
Vad blir det härnäst?
– Jag har sökt till Konstindustriella högskolan i Helsingfors och hoppas komma in där för att ta en magisterexamen inom området miljökonst, men jag ansöker också om ett arbetsstipendium.
Utställningen i Kakelhallen har sin vernissage på onsdag kväll kl. 18-20 och kan därefter ses till den 30 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT