DELA

Konst i smultrontid i Hammarland

”Konst i smultrontid” är namnet på en utställning med konst skapad av boende på Hammargården i Hammarland.
I går höll man festlig vernissage och konstverken väckte beundran bland alla närvarande. (I förgrunden på bilden Lola Andersson, Svea Mattsson och Elenora Karlsson, tre av utställarna.)
– Inte trodde jag att det skulle bli så här bra, säger Lola Andersson som är en av dem som har verk med på utställningen.
Lola säger att hennes morfar Emil Jansson nog målade en hel del tavlor, men själv har hon inte målat något i den vägen tidigare.
– Bara hus har jag målat, hemma i Mörby, säger hon med ett leende.
Lika förvånad verkar Elenora Karlsson vara. Hon förklarar att hon inte ens var bra på att teckna i skolan.
– Jag vet inte hur Synnöve kunde få fram så mycket, säger hon och syftar på Synnöve Westerberg.


Sommarkonst
Att boende på Hammargården nu håller konstutställning beror nämligen på att Synnöve under sommaren hoppade in som semestervikarie för Marita Blomqvist och Isabelle Bergman som annars har hand om dagverksamheten vid Hammargården, pysslar och intresserar de boende som vill vara med för skapande verksamhet av olika slag.
Synnöve, med erfarenhet som lärare i Bild- och formskolan, ville gärna att de som deltog i dagverksamheten skulle få pröva på att måla. Efter hand föddes en hel massa konstverk.
– När vi kom tillbaka efter semestrarna fanns en hel bunt med fina målningar, säger Isabelle.
Tillsammans med konstnärerna satte hon och Marita i dagverksamheten igång med att tillverka ramar och många av de utställda arbetena har nu vackra ramar, dekorerade med makaroner och målade med guldfärg.


Olika tekniker
Synnöve Westerberg berättade vid vernissagen att hon bland annat lärt ut hur man arbetar vått-i-vått med akvarellfärger och också hur man får till stånd intressanta färgkaskader genom att blanda socker i färgen. Man har också lärt sig skapa konst med pappersmassa av uppblött tidningspapper.
– Genomgående har vi bara använt oss av grundfärgerna, förklarar Synnöve.
”Konst i smultrontid” är ett väl valt namn på utställningen där åtminstone en del av verken gjordes just när smultronen mognade i backarna. Det var en av deltagarna, Eyvor Bergman, som kom på namnet när man diskuterade vad utställningen lämpligen kunde kallas.


Ny verksamhet
Dagverksamheten på Hammargården är ny sedan årsskiftet då Hammarlands kommun av kostnadsskäl beslöt att ta över verksamheten. Hammargårdens föreståndare Jenny Gustafsson berättar att man tidigare hade två platser hos Folkhälsan i Mariehamn dit man kunde sända ett par personer åt gången.
Nu håller man dagverksamhet två dagar i veckan, tre timmar per gång, och har engagerat Marita Blomqvist och Isabelle Bergman, som annars är nattskötare på Hammargården, som ledare. Fördelen är, enlight Jenny Gustafsson, att alla boende som vill nu har möjlighet att delta.
Gårdagens vernissage firades med cider och goda snittar som var små konstverk i sig.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax