DELA

Kökar toppar lånestatistik

Kökar bibliotek lånar ut mest böcker per kommuninnevånare och år, hela 40 böcker per person. Mariehamn kommer på andra plats med 24,7 lån per person. Färsk statistik visar att ålänningarna lånar lite mindre än övriga Finland, men mycket mer än i Sverige.
Nu har ni som undrat hur det egentligen går för de åländska kommunbiblioteken er chans att läsa tabeller. Årets sammanställning av statistikrapporterna till landskapsregeringen för 2008 har nu kommit så långt att den finns utlagd på centralbibliotekets hemsida: www.bibliotek.ax
– Det finns förstås många olika aspekter på bibliotek som man kan försöka belysa med siffror – den enklaste sammanfattningen är att vi i landskapet Åland lånade i genomsnitt 17,22 medier i fjol, vilket är lite mindre än Finlands 18,92 – som inte inkluderar oss – och väldigt mycket mer än riksgenomsnittet i Sverige som är 7,6 lån, uppger Eva Gustafsson-Lindvall, bibliotekschef i Mariehamn.


Turisterna inverkar
Mest lånas det på Kökar med hela 40 antal lån per kommuninnevånare.
Bibliotekarie Inge-May Forsman är mycket stolt över lånestatistiken.
– Det är fantastiskt! Kökar är en fattig kommun och biblioteket är viktigt. Det känns skönt att bibliotekets ekonomiska resultat också är bra.
Hon medger dock att trots att kökarborna är otroligt flitiga lånare, så hjälper nog sommarturisterna upp statistiken en hel del.
– Jag hade just en turistfamilj här som hade lånat 60 böcker!
Vid årsskiftet drog kommunen in bibliotekets söndagsöppethållning för att spara pengar.
– Det var lite synd för det har varit en bra service här i kommunen. Men folk har funnit sig väl i våra nya öppethållningstider. Vi har öppet tisdag, onsdag och torsdag. Kökarborna verkar vara väldigt nöjda med sitt bibliotek, här behöver man till exempel inte köa så länge för att få de nyaste böckerna. Sommartid lånas mest skönlitteratur och deckare.
Sämst lånestatistik på Åland har Saltvik med 5,1 lån per person och år, näst sist är Geta med 5,2.
Hela tabellen kan man läsa på centralbibliotekets hemsida.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax