DELA

Klart för åttonde Kulingsommaren

– Nu återstår bara finjusteringar.
Regissören Pekka Sonck är optimistisk inför teater Kulings premiär i Badhuspaviljongen på tisdag.
I går kunde ensemblen spela upp några fartfyllda scener ur farsen ”Kom igen Charlie”.
Som Nyan tidigare berättat har Kuling, efter flera utpräglade familjepjäser, valt att sätta upp en vuxenpjäs i Badhusparken. Inget i föreställningen är sådant som barn inte skulle kunna se, men mindre barn har kanske svårt att följa med i handlingen. Barn från tio kan ha behållning av pjäsen, menar producenten Fredrik Sonck.
Det är en rolig vuxenfars man vill erbjuda både ålänningar och tillresta denna sommar. Göran Forsmark som spelar med sade tidigare att han är beredd att lämna skrattgaranti.


Proffskrafter
Forsmark, som i sommar också ger sin enmansföreställning ”Mannen från Malmberget” runt om på Åland hör till den namnkunnigaste i årets ensemble där samliga är professionella skådespelare. På scenen finns ålänningarna Matts Stenlund, Pekka Sonck, Soffi Sonck och Marc Svahnström. Från Sverige kommer utöver Forsmark även Richard Turpin och Sara Turpin.


Fördomar
Matts Stenlund gör rollen som Charlie, som kommer till ett smått förfallet pensionat i den amerikanska södern. Han vill vara i fred och vila upp sig och slippa prata en massa strunt. Därför låtsas han vara en smått exentrisk utlänning. På den vägen råkar han dock ut för en massa förvecklingar och intriger. Fördomar och utlänningsfientlighet kommer i dagen när man tror att Charlie inte begriper engelska.
Pjäsen är skriven av Larry Shue och den spelades flitigt på många scener runt om i Norden på nittiotalet. Göran Forsmark har erfarenhet av den från Norrbottensteatern och Pekka Sonck har tidigare satt upp den i Vasa.
Publikmässigt räknar Kuling med att en hel del turister även i år skall finnas i salongen. Göran Forsmark säger att flera rederierna är med och stöder teatersatsningen och att man också fått en hel del sponsorer i näringslivet i övrigt. Själv tycker han att det är trevligt att i sommaruppsättningar kunna jobba med allt från skåpdespeleri till marknadsföring.
– Förköpet har kommit bra i gång, konstaterar Soffi Sonck som också räknar ut att Kuling under de åtta somrar man spelat i Badhusparken haft en publik på över 15.000 personer sammanlagt.
Premiär är det på tisdag kl. 19 och fram till 13 juli ges 13 föreställningar. Eftermiddagsmatiné blir det söndagen den 8 juli kl. 14.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax