DELA

Kjell Andersen debuterar på Skarpans

Berättelser kallar Kjell Andersen (bilden) gärna sina konstverk.
– De är ju berättelser, inte bara avbildningar.
I kväll har han vernissage på sin första utställning på Galleri Skarpans i Mariehamn.
Kjell Andersen är klasslärare. Länge var han verksam i Geta. Numera bor han med sin familj i Mariehamn där han arbetar i Ytternäs skola.
Målat och tecknat har han gjort länge, även om det blivit en del längre avbrott i verksamheten också. Han har bland annat gjort illustrationer, affischer och serier. Någon utbildning på området har han inte utan är helt självlärd. Han konstaterar att han är sådan att han helst arbetar på egen hand.


Dags ställa ut
Om varför han valt att ställa ut just nu säger han:
– Jag tyckte att det var dags, att jag hade början till en berättelse.
I en egen presentation av utställningen skriver han att den som ser utställningen, som han kallar ”Berättelser”, bläddrar i hans bildvärld.
– Det är så med bilder att när de fungerar, då kommunicerar de.
Han konstaterar också att när kommunikationen fungerar går vi in i bilderna, kommenterar dem, drar oss till minnes och ifrågasätter.
– De sätter i gång en berättelse. Bilden är bara början. Berättaren är du.


Sagoinspirerat
I det inre rummet i galleriet möter oss bland annat en serie bilder i djupa färger med symbolistiska motiv som känns som hämtade ur en sagovärld. Flickan som sitter på huk vid en skogstjärn för lätt tankarna till något John Bauer-inspirerat. Färgerna har också sin förklaring.
– Det är skogens mustiga färger, säger Kjell.
Att den som hållit i penseln känner skogen och rört sig mycket i naturen behöver man inte tvivla på. Kjell Andersen har sedan tidigt sextiotal vistats på Källskär varje år och det avspeglar sig nog i hans arbeten, även om en solbelyst klippstrand är från Källskärs grannholme Brunnskär.
I det inre rummet finns utställningens mest realistiskt återgivna motiv: ”Traktortvättaren”. Mannen som står och spolar av en traktor som han lånat innan den skall lämnas tillbaka finns i verkligheten. I Geta.


Naivism, humor
Men nu bor Kjell Andersen alltså i Mariehamn och den mustiga skogen i Geta har bytts till stadens husprofiler i ljusare nyanser. Här träder ett mera naivistiskt-humoristiskt betraktelsesätt in.
Här kan man se en kille på sin monkeyhonda i korsningen vid gamla Varmans. Hela världen är hans, enligt konstnären. Gossen sjunger ”I’m a roadrunner”.
Här kan man vidare se en lite vilsen främling med basfiol på besök i småstadsidyllen, här finns Bio Savoy och Nygatan under hotande skyar och med en melankolisk betraktare sittande på en trädgren och här finns ett tåg draget av ett diesellok på Nygatan, som enligt konstnären är som gjord för spårtrafik. Målningen med loket kallar han ”11:25 från Gölby”.
Som en direkt kommentar till dagsläget och framtiden kan man se ”Växthuseffekten nådde Bagarstugan”, en målning med vågor svallande högt upp mot Bagarstugans och Zeipels väggar…
Det är berättelser, i varje fall inledningar till berättelser, där var och en kan skapa fortsättningen. Kjell Andersen vill väcka tankar, kanske också väcka till eftertanke.
Utställningens vernissage är i kväll, torsdag, kl 18-20 och utställningen kan ses i galleriet till den 1 december.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax