DELA

Intryck i pastell och trä

”Transform 4” kallar Bernt Balkh en liten utställning med oljepasteller och ett par skulpturer i trä som han visar i stadsbibliotekets samlingsrum.
Utställningens titel syftar enligt Balkh på att vi människor fångar upp, bearbetar och omvandlar olika intryck. I de symbolistiska och ibland smått naivistiska pastellerna finns såväl tidsaktuellt material hämtat ur tidningarnas nyhetsrapportering som mera tidlösa motiv.


Fjärde gången
Det är inte första gången som Balkh ställer ut i stadsbiblioteket. Det visar fyran i utställningens titel.
I utställningarna har motiven och materialen växlat. När han senast ställde ut, år 2005, visade han en serie fotografier från Nord- och Sydamerika med flera motiv som associerade till kontinentens urbefolkningar. Också i det han ställer ut nu finns motiv av detta slag, såväl i pastellerna som i ett par skulpturer i alträ.
I pastellerna finns dock även åländska motiv invävda, som i ”Järnvrak vid Lindö” eller ”Människogråt, järnvrak och tom lotsstuga” på samma motiv från Kökar.


Från Sverige
Bernt Balkh är född på Söder i Stockholm och är till utbildningen dendrolog. Till Åland kom han på nittiotalet och hyrde den fastighet på Kökar som han numera äger. Vintertid bor han dock mest i Mariehamn.
På Kökar pysslar han gärna i den egna trädgården. Balkh har också jobbat som lärarvikarie och ledde bland annat ett projekt med teckning i Manga-teknik i Sunds skola för ett par år sedan.
Utställningen i stadsbiblioteket pågår till den 14 september.

jan.kronholm@nyan.ax