DELA

Illustrationer är hennes värld

Det är hennes första turné som illustratör och (numera också) författare, men barnen i Ytternäs skolas årskurs tre står i kö för att få hennes autograf.
Kristina Digman verkar glad och överväldigad över responsen.
Kristina Digman har varit flitig som barnboksillustratör ända sedan debuten med bilder till Sanna Töringes ”Vår hemliga trädgård” år 2001. Under barnens litteraturdagar som pågår just nu ställer hon ut i Samlingsrummet i stadsbiblioteket. Utställningen hade sin vernissage i går kväll.
– Jag har väl illustrerat 15-17 ”egna” böcker och finns också med i några antologier, säger hon.


Sandvargenbilder
Bland böcker som hon gjort bilderna till finns Lappobosatta författaren Åsa Linds populära böcker om Sandvargen och det är arbeten som hon verkligen känner starkt för.
– Böckerna om Sandvargen har en fantastisk text som passar mina bilder. Jag gillar att göra bilder med natur, barn och blommor. Bilar och cyklar passar mig inte lika bra.
– Fast nu har jag faktiskt gjort en sopbil också, tillägger hon med ett leende.


Leka med bilder
Bilderna i utställningen i stadsbiblioteket bekräftar det hon själv säger:
– Jag tycker om att leka, att få fria händer och gillar inte alltför mycket realism, men jag vill gärna ha en text att utgå från ändå, säger hon.


Egen bok
Inom kort kommer hennes första helt egna bok där hon gjort både text och bilder. ”Floras kulle” heter boken och på utställningen i stadsbiblioteket har Kristina Digman med en hel serie bilder som skall ingå i den.
På frågan om det skall bli fler egna böcker, dröjer hon kanske lite med svaret.
– Nja, jag kommer nog i huvudsak att fortsätta som illustratör, jag tycker väl inte riktigt att jag är så bra på att skriva.
Kristina Digman är född 1959 i Göteborg och uppväxt i Båstad. Hon har bland annat studerat konst vid Nyckelviksskolan på Lidingö och även vid konstakademin i Köpenhamn.
Hon har hunnit måla, skulptera och arbeta med design och restaureringsarbeten. Numera upptas hon nästan helt av barnboksillustrerandet.


Lära sig uppleva
I en presentation av sig själv på förlaget Rabén & Sjögrens hemsida skriver hon: ”Om man som barn lär sig att se och uppleva saker runt omkring sig; blommor, insekter, fåglar, moln eller upplever glädjen av att läsa böcker och lyssna på musik så hittar man minst en lycka om dagen, livet ut. Tror jag.”
Till Nyan säger hon att hon upplever sitt arbete med illustrationer som väldigt trevligt.
– Jag vill inte göra någonting annat.
Utställningen i biblioteket kan ses till den 28 april.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

erkki.santamala@nyan.ax