DELA

I kväll minns Katrina-sångarna Jack

– Det här värmer verkligen hjärtat!
Gabriel Suovanen talade säkert också för de övriga solisterna när man samlades i Alandica i går. I kväll är det premiär för minneskonserten för Jack Mattsson, ”Katrina minns Jack”. (På bilden Sofie Asplund, som är ny i sammanhanget, och Sören Lillkung, veteran från den första uppsättningen.)
Som Nyan tidigare berättat ger solisterna ur musikteatern ”Katrina” en konsert med Jack Mattssons musik till Lars Huldéns sångtexter. Mellan sångnumren läser skådespelaren Gun Sjöroos en text om Jack Mattssons liv och gärning som Robert Liewendahl ställt samman.
Björn Blomqvist, som tillsammans med Sören Lillkung tagit initiativet, berättar att han och Mikael Fagerholm redan tidgare diskuterade möjligheten att göra en konsert till tioårsminnet av den första uppsättningen av musikteatern men att det då inte kunde bli av och sedan gick Jack Mattsson bort för två år sedan.


Solister
Blomqvist är mycket glad över att Gabriel Suovanen och de flesta andra av solisterna kunnat ställa upp. Utöver Suovanen, Lillkung och Blomqvist själv, även Thérèse Karlsson och Mikael Fagerholm. Nya inhoppare är Sofie Asplund och Frida Söderdahl som gör de roller som sjöngs av Annika Sjölund och Katja Brandt i den första uppsättningen av musikteatern.
Att musikteatern betytt mycket för dem som var med intygar Sören Lillkung.
– Vi har hållit kontakt med varandra hela tiden, säger han och menar att det också gäller dem som hade talroller, som Jan-Erik Berglund, Kaj Lybeck och andra.
Lillkung lyfter också fram de positiva minnen man har av Jack Mattsson och det intresse denne visade när musikteatern blev till.
– Jack var med under repetitionerna och han såg alla föreställningar som vi gav.


Orkestersamarbete
En viktig sak som möjliggjort den konsertversion som nu skall ges är enligt Björn Blomqvist det samarbete som man kunnat etablera med musikhuset i Jakobstad och Jakobstads Sinfonietta, ledd av Anna-Maria Helsing.
– Att Jakobstads sinfonietta tagit med konserterna i sitt årsprogram betyder att man från Jakobstad står för ersättningen till musikerna medan vi hjälper med logi och transporter, säger Blomqvist.
– Det är samma kontakt mellan Österbotten och Åland som också finns i romanen ”Katrina”. Åland är viktigt för musikutbildningen i Jakobstad, inflikar Sören Lillkung som noterar att det finns åländska musikstuderande i orkestern.
Anna-Maria Helsing som tidigare gästat Åland med Wegelius kammarstråkar har, utöver sitt uppdrag för Jakobstads sinfonietta i år även utsetts till ny konstnärlig ledare för Uleåborgs symfoniorkester och är den första kvinnliga dirigenten i landet med ett sådant uppdrag.
Om Jakobstads sinfonietta berättar Helsing att den bygger på Jakobstads orkester.
– Grunden för sinfoniettan är nio halvtidsanställda musiker, en stråkkvartett och en blåskvintett och det betyder att vi kan göra mycket kammarmusik.
Orkestern fungerar som övningsorkester för studerande vid Musikhuset, den finlandssvenska musikutbildningen i Jakobstad. Till Åland kommer man med 32 musiker.


Fyrtio i kören
En viktig roll i de konserter som nu skall ges har den kör som finns på scenen.
Det är Kaj-Gustav Sandholm som stått för körinstuderingen. Enligt Björn Blomqvist ingår ett fyrtiotal sångare i Katrinakören, båda sådana som i tiden var med och sjöng i musikteatern och nya förmågor.


Slutsåld skiva
Många har berömt den skiva med Katrinamusiken som rundradion gav ut men i dag är den svårt att få tag på.
– Tyvärr är den slutsåld, något som är mycket ovanligt när det gäller en skiva med klassisk musik säger Katrinakonserternas producent Carol Forsblom.
Han verkar misströsta när det gäller att få radion att ge ut en ny upplaga.
– Man svarar att radion inte är något skivbolag. Det skulle nog vara lättare at göra en ny, säger Forsblom.
Utöver de föreställningar av ”Katrina minns Jack” som varit inplanerade till i kväll och lördag eftermiddag kommer man ytterligare att ge en tredje föreställning på lördag kväll.


Grundplåt för fond
Som Nyan tidgare berättat går överskottet från konserterna till en planerad fond till Jack Mattssons minne.
Avsikten är att stöda åländska musikstuderande men enligt Björn Blomqvist är ännu inga beslut fattade om hur fonden skall förvaltas.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax