DELA

Hon gillar att experimentera i ull

Hon gillar att experimentera. Eva Eriksson, som just nu ställer ut på Fäktargubben i Mariehamn, utforskar ullens och ulltovningens möjligheter i både konst och konsthantverk.
Eva Eriksson i Västanträsk har länge intresserat sig för ulltovning. Hon berättar att hon fick den första impulsen på en helgkurs för många år sedan men sedan blev det ett längre uppehåll innan hon gick ett år på hantverksskolan i Tosarby och fick en nytändning.
Att jobba med ull och ulltovning tycker hon är något av en utmaning.
– Ullen gör inte alltid som du vill, den har också en egens vilja, säger hon.


Tredimensionellt
Eva gillar att experimentera och från början arbetade hon mest med tredimensionella saker. Tovade äpplen har blivit den produkt som hon är kanske mest känd för. På utställningen på Fäktargubben kan man, utöver äpplen, också se tovade päron, citroner och pumpor.
En nyhet är de äpplen med inslag av lila nyanser som hon kallar Gudrun Sjödén-äpplen. Inspirationen kommer från en blus i de färgerna som hon köpte i en Gudrun Sjödén-affär i Stockholm.
Till det nya på utställningen hör också en filt som hon byggt upp av tovade utklippta och hopsydda bitar och med en matchande kudde i samma teknik.


Konst för väggen
Med på utställningen finns också en hel rad tovade tavlor med olika blommotiv, de flesta fria i kompositionen och med något av akvarellens lätta flyktighet över sig. Från det tredimensionella har Eva med tiden börjat göra allt mera tavlor.
På frågan om hon numera betraktar sig som hantverkare eller som konstnär blir svaret:
– Jag finns någonstans mittemellan.
– Från början hade jag en ambition att mest göra saker som kunde komma till praktisk användning med med tiden har det blivit allt mera prydnadsföremål – som mina äpplen – och konstverk.


Många möjligheter
På ullen som material och tovningen som teknik finns det knappast någon risk att Eva skall tröttna.
– Nej, det finns så mycket man kan göra med ull. Så många möjligheter, säger hon.
Utställningen på galleri Fäktargubben har vernissage på torsdag, den 24 september, kl. 18-20 och den kan sedan ses till den 17 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax