DELA

Han gillar att skriva för unga

– Ifall alla skulle se världen som mellanstadiebarn skulle vi ha mindre av problem.
Det säger författaren Mårten Sandén (bilden) när jag träffar honom i Övernäs skolas bibliotek. Han har just berättat om sin Petrini-deckare för elever i den åldern.
Mårten Sandén är musikern och låtskrivaren som i slutet av nittiotalet började skriva en deckarserie för barn. De handlar om Peter och Petra Petrini och deras kompis Lucy som löser olika mysterier i Lund, den stad som även är författarens egen hemstad.
Personerna i Mårten Sandéns böcker kliver inte fram bara ur tomma intet. Hans romanfigurer har alla sina egna bakgrunder och rottrådar. För eleverna i Övernäs lade han inledningsvis fram en hel släkthistoria om en prästson som inte ville studera teologi, som reste ut i världen och hamnade i USA, Afrika, Sydamerika och på nytt i USA innan han med sin familj återvände till Sverige och Lund. I den familjen finns Peter och Petra, som mitt i den första varma sommaren, då de långleds i sin nya miljö, börjar spana efter mysterier och kommer en brottshärva på spåren.


Tionde boken
Sedan dess har Peter och Petra tillsammans med vännen Lucy nystat upp nio mysterier. Den tionde boken är på gång och skall utkomma nästa år.
– Från början tänkte jag mig att det skulle bli en serie på tio böcker, men nu har jag så mycket idéer att det nog blir några till, säger Mårten.
Är det så att barn är krävande läsare?
– Visst är de det. Man måste vara väldigt noga med detaljer. Det får inte bli fel. Man kan inte först skriva att någonting händer klockan sju och senare att det var halv sju. Sådant avslöjas genast och man får påpekanden om det. Barn har en förmåga att lägga märke till detaljer och se alla små ledtrådar som finns i texten.
Mårten säger också att barn också gillar omväxling.
– Det skall vara roliga, spännande och omväxlande texter.
Du ger dina figurer en gedigen bakgrund. De kommer inte ur tomma intet utan har släkt och historia.
– Det gör jag helt enkelt för att det är tråkigt att skriva om pappfigurer. Jag har tagit intryck av de goda sidorna hos klassiska deckare för barn som Femböckerna och Tvillingdeckarna och jag lägger lika mycket tid på en bok för barn som på en ungdomsroman.


Bandbok
Ett par romaner för tonåringar har Mårten Sandén nämligen också skrivit och om dem skulle han senare på fredagen samtala med högstadieelever. Sina erfarenheter som musiker, låtskrivare och skivproducent har han dessutom delat med sig av i en faktabok med titeln ”Bandboken”
– Jag berättar om hur man startar ett popband. Jag kan ju litet om det, säger han.
Men skriva sakprosa är inget som han vill syssla med.
– Nej det var en plåga som jag inte kommer att utsätta mig för igen. Jag skriver mycket hellre prosa där fantasin för spelrum.

jan.kronholm@nyan.ax