DELA

Gunnar Julin till Åland med stor orkester

Musik som klingar och som är både vacker och mäktig. Det utlovar Gunnar Julin (bilden)som med 50 musiker i ut Kungliga Tekniska Högskolans musikaliska kapell ger konsert i Jomala kyrka på söndag kl 16. I musiken på Åland är Julin sedan länge en välbekant gäst.
”Musikfyrverkeri och trumpetjubel” har Gunnar Julin valt som tema för konserten. Den bjuder på Händels ”Firewoks Music” och dessutom hyllas tvåhundraåringarna Haydn och Mendelssohn genom den förstnämndes trumpetkonsert, där Jonas Lindeborg är solist, och den senares Italienska symfoni.
Konserten beräknas ta ungefär en timme och ges utan paus.


Ofta på Åland
Gunnar Julin är välbekant för många musikvänner på Åland eftersom han framträtt i en lång rad konserter i landskapet. Att konserten i Jomala kyrka nu blir av hänger samman med Julins långvariga samarbete med Kaj-Gustav Sandholm i Mariehamn.
Julin berättar att tanken egentligen var att man nu skulle ha gett Haydns ”Skapelsen” med en åländsk kör i Alandica, ett verk som Julin och KTH:s kapell var med om att ge i Sverige i våras.
– Det kunde inte bli av, bland annat för att det inte ordnade sig med finansieringen. Men vi ville komma ändå eftersom vi planerat in besöket och därför ger vi nu orkesterkonserten i Jomala kyrka på söndag, förklarar Julin.


Körbesök 1975
Han berättar att hans första musikresa till Åland gjordes redan 1975 då han, som ung kyrkomusiker i Matteus församling i Stockholm, kontaktade Mariehamnskantorn Sandholm och frågade om han kunde få komma över med en kör och ge konsert i S:t Görans kyrka.
– Det gick bra och efter konserten blev vi alla bjudna hem till Sandholm på kaffe och tårta.
Det utvecklade sig till en vänskap som genom åren lett till många gemensamma musiksatsningar. Julin nämner också de nordiska julkonserter som han under ett tiotal år medverkade i på Åland.


Akademiskt kapell
Kungliga Tekniska Högskolans akademiska kapell är en orkester bestående av en blandning av studerande, lärare och annan musicerande personal vid KTH, plus en del yrkesverksamma före detta KTH:are.
Kapellet startade Julin sedan han i början av detta årtionde fick ett erbjudande om en tjänst vid högskolan. Det var högskolans nya rektor som tyckte att KTH borde ha en director musices som skulle ta hand om musikverksamheten.
– Kapellet består just nu av 58 musiker och av dem följer 50 med till Åland och konserten på söndag, berättar Julin.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax
.