DELA

God respons för vinterjazzen

Tionde upplagan av Mariehamn Winter Jazz blev både en publikmässig och konstnärlig framgång. Konstnärlige ledaren Tom Eckerman är mer än nöjd.
Årets festival bäddar också för en elfte upplaga även om några beslut ännu inte är fattade. (På bilden Petronella & The Wester Blues Band.)
Enligt Tom Eckerman nådde man en publik på omkring 1.500 personer. Under tidigare år har man räknat med att vinterjazzen lockat omkring 1.000 personer. Att siffran nu blev högre beror bland annat på inledningen där Phunky Fish och Fredrik Erlandsson kunde spela inför eleverna vid Ålands lyceum.


Allt fungerade
Konstnärligt har Eckerman och hans medhjälpare också anledning att vara nöjda.
– Många har uttryckt sig positivt om programmet och visst känns det bra att få ryggdunkar när man lägger ner jobb på någonting, säger han.
Arrangemangen har också fungerat. En festival på Åland vintertid är alltid ett visst risktagande på grund av vädret men den här gången kom alla fram som de skulle även om ett flyg på fredagen från Helsingfors till Mariehamn var tvunget att ta en omväg via Stockholm.
Med på det flyget fanns bland andra DJ Markka, Markus Partanen, som medverkade med pausmusik i fredagens konsert och en bekant till honom, brittiske journalisten Stuart Nicholson, som gör en dokumentär om jazzen i Norden och just nu besöker Finland.


Gott betyg
Att Nicholson kom till Åland, som Ålands turistförbunds gäst, gläder Tom Eckerman eftersom också det gav en avstämning på hur man lyckats med festivalen.
Nicholson hade tydligen bara gott att säga om det han upplevde.
– Han var positivt överraskad över att en så liten festival som Mariehamn Winter Jazz kan bjuda på ett så högklassigt program, säger Eckerman.
Också fortsättningen?
– Nu måste vi förstås göra en utvärdering och se hur vi skall gå vidare. Många tror att Mariehamn Winter Jazz är en självklarhet men så är det förstås inte. Varje festival kräver en massa arbete för att kunna genomföras.


Stöd via förening
Ett gott stöd för framtida evenemang kan dock den nybildade föreningen Mariehamn Jazz och Blues bli. Föreningen höll sitt konstituerande möte i torsdags och valde Sune Eriksson till ordförande i interimsstyrelsen. Årsmöte skall det bli den 27 februari.
Med en förening i bakgrunden blir det lättare att få stöd också av landskapsregeringen för arrangemangen. Redan i år fick med ett understöd av kulturdelegationen när man kunde påvisa att en förening var under bildande.
Den viktigaste garanten och största bidragsgivaren för festivalen är dock Mariehamns stad.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax