DELA

Genuina Föglö glas och trä

Föglöhantverkarna provar på ett nytt sätt att marknadsföra Föglö och sina skärgårdsinspirerade konstverk.
Allt från vasar i glas och sillhakar i järn till äggformade träskulpturer står framme i Väntsalen i Degerby.
– Allt går i skärgårdstema, säger träskulptör Erik Karlsson som själv ställer ut sina konstverk och som fått ihop konstnärer till utställningen.
– Det lönar sig att ha många kontakter, ler Karlsson. Det är första gången som utställningen ordnas och det är jättebra för människor som kommer in att få se lite äkta hantverk från Föglö. Föglö som ett begrepp ska föras fram, tycker Karlsson.
Alla konstnärer som ställer ut sina verk är Föglöbor eller hemma på Föglö men bor annanstans i dag. Kerstin Wahlbeck har bidragit med sju akvarelltavlor till utställningen varav tre redan är sålda fastän utställningen öppnades igår.
– Det var några som kom in på morgonen och ville köpa hennes tavlor, berättar Karlsson. Och så har jag reserverat en av dem själv, Kerstin är nämligen min brorsdotter.
Tavlan ska ges i present till någon av Karlssons vänner. Vem, det frågar jag inte för att inte förstöra överraskningen. Som tur kommer Kerstin Wahlbeck till Föglö om en vecka och då hämtar hon tio stycken till eftertraktade tavlor till utställningen.


Berättar Föglös historia
En ung glasblåsare från Föglö, numera bosatt i Göteborg, är Anna Holmström vars vackra glasfat och -vasar med blommotiv ligger framme.
– Hon är en ung duktig tjej i 20-årsåldern, säger Karlsson. Hennes föräldrar bor på Näversholma. Anna ska vidareutbilda sig till glasdesigner i Sverige.
En gammal bekant till Erik Karlsson är Åke Karlsson som inte ställt ut sina träskulpturer tidigare.
– Vi är inte släkt, förtydligar Erik Karlsson, men vänner. För att jag känner Åke fick jag honom att ställa ut några av hans figurer. Hans träfigurer berättar en hel historie om hur livet på Föglö såg ut förr i tiden.
En gubbe har ett ok på ryggen där han bär vatten och en annan saltar strömming medan han röker en pipa.


Ägg ger liv
Erik Karlssons träskulpturer är gjorda i björk och al.
– Denhär skulle passa på en offentlig plats som till exempel i en entré eller i en restaurang, säger Karlsson och pekar på ett av sina konstverk.
En tavla med fåglar, ägg och träd pryder väggen i Väntsalen. Bakgrunden är gjord av björk och motiven av al.
– Jag inspirerades av Embarsundsleden, säger Karlsson. Den leden är omtyckt av många seglare och där inne finns en vacker lagun.
Ägget som är ett återkommande tema i Karlssons konstverk.
– Ägget är en livssymbol, säger han. Utan ägget blir det inget liv.
Utställningen visas hela sommaren, till slutet på augusti.

Text och foto: NADINE ASCHAN