DELA

Gammalt möter nytt i Hummersö-galleri

På söndag öppnar sommarens utställning på Kjell Ekströms Galleri Berghäll i Föglö Hummersö.
I utställningen hittar man batik, gamla och nya båtmodeller, estniska målningar samt en ny installation av galleristen själv. (På bilden Kerstin Wahlbeck, en av utställarna.)
Utställningsytan i galleriet har fördubblats från förra sommaren eftersom källarvåningen tagits i bruk. Där ställer Kerstin Wahlbeck ut batikkonst. Wahlbeck är född och uppvuxen i Föglö men bor numera i Madrid.
– Naturen är ett genomgående tema i mitt arbete. Jag söker lugnet och tystnaden. Alltid när jag jobbar i Madrid har jag en längtan efter den åländska naturen, en natur jag ser som ”min natur”. Den ger mig lugn och ro i själen när jag arbetar.
Det som intresserar henne med batiken är att man aldrig kan kontrollera den fullt ut.
– Det är en spännande teknik som bjuder på många överraskningar. Man kan aldrig kontrollera den till hundra procent. Jag har experimenterat med andra tekniker också men jag kommer alltid tillbaka till batiken.
Wahlbeck har också ställt ut i Madrid, bland annat på Skandinaviska skolan.
– Jag kan inte ställa ut allt för ofta, eftersom det är en så pass tidskrävande teknik jag använder mig av.


Båtmodeller
På vindsvåningen i den gamla andelshandeln uppmärksammas modellbyggaren Viktor Andersson som skulle ha fyllt 100 år i år.
– Det är min hyllning till en otroligt hantverksskicklig och konstnärlig man som gjorde ett starkt intryck på mig när jag fick nöjet att bekanta mig med honom under min tid som etnolog på sjöfartsmuseet, säger Kjell Ekström.
Viktor Andersson bodde och verkade i Hummersö. Redan som trettonåring gick han till sjöss och byggde modeller under frivakten. Efter pensionen blev modellbygget en heltidssyssla och genom åren har han tillverkat cirka 300 modeller. En mer okänd sida var hans blyertsteckningar, vilka nu går att se tillsammans med en av hans modeller samt bilder från familjealbumet.
Anita Frost Ek, dotter till Viktor, tycker att det är roligt att utställningen blir av och att hennes far uppmärksammas.
– När han höll på med sina modeller tror jag att han förflyttades tillbaka till båtarna i sin fantasi.
Den åländska modellbyggartraditionen hålls levande av bland andra Håkan Lindberg som också ställer ut. Han har själv seglat mycket och tycker att det är en rolig utmaning att få modellerna så naturtrogna som möjligt.
– Som barn byggde jag flygplansmodeller istället för att göra läxorna. Modellbåtsintresset kom i början av nittiotalet.
Modellerna är specialbyggda enkom för utställningen. Originalbåtarna är byggda på Föglö.
Ekström berättar att han gillar att skapa möten mellan olika konstutövare.
– Viktor Andersson står för det gamla som nu möter det nya i form av Håkan Lindbergs modeller.
I utställningen kommer även den estniska konstnären Lembit Sarapuus målningar att ingå.
– Jag träffade Sarapuu på min vernissage i Tallin. Han är en av Estlands mest intressanta konstnärer. Han har en naivistisk touch och kan ibland måla rätt ekivoka saker som man kan rodna lite av. Jag har ingen aning vad han kommer att ställa till med nu så det ska bli spännande att se, säger Ekström.


Miljöinstallation
Ekström ställer själv ut några av sina akvareller och har för första gången prövat på att göra en installation. I ett litet rum i källaren finns utställningen ”Tystnaden förbi”. Akvareller hänger tillsammans med en gravstensliknande marmorplatta och ur ett par högtalare hörs inspelade trafikljud.
– Det är en gravsten för miljön i västersocknen, med anledning av planerna kring Föglötunneln. Installationen är ett litet inlägg i miljödebatten.
Ekström hoppas att installationen väcker tankar om vad tystnad, lugn och ro har för kvalitet och om man är beredd att bygga bort den kvaliteten för bekvämlighetens skull.
– Det kanske låter lite bakåtsträvande, men i framtiden tror jag att min ståndpunkt tvärtom kommer att ses som framåtsträvande.
Kan du tänka dig att använda konsten för att göra fler debattinlägg framöver?
– Jag är inte främmande för idén, men det måste komma spontant och inte kännas krystat. Det här var en idé jag fick som måste förverkligas. Om det blir av igen kan jag inte svara på.
Utställningen öppnar på söndag med vernissage från klockan 14.00 till 16.00. Galleriet har öppet fram till den 16 augusti, alla dagar förutom måndagar, från klockan 12.00 till 16.00.

TEXT OCH FOTO:

redaktion@nyan.ax