DELA

Fullt hus på skrattfest i Föglö

När Medis anordnade en teaterkurs i Föglö hösten 2007 var det ingen som anade att slutresultatet skulle bli en storstilad föreställning med fullt hus under premiärkvällen. Men med facit i hand var det ett lyckat initiativ. (På bilden blir Nisse Karlsson sminkad av Lis Karlsson strax innan ridån går upp.)
Sängkammarfarsen ”Kryp över fru Markham” spelades upp för allra första gången på Föglö under söndagskvällen och skrattfesten var ett faktum. Innan det var dags att äntra scenen var flera av de nio skådespelarna, varav de flesta aldrig stått på en scen innan de anslöt sig till mediskursen, riktigt nervösa, men enligt regissör Håkan Sundelin är det en del av drivkraften för alla seriösa artister.
– Man ska vara nervös, det hör till och utan scenskräck skulle det inte vara lika häftigt att gå ut på scenen och möta publikens blickar. Det är en obeskrivlig känsla.


Lekt och skrattat
Själv flyttade Sundelin till Fögö för knappt tre år sedan och trots en viss teatererfarenhet var det ett spontant och oövertänkt beslut att satsa helhjärtat på drama i skärgården.
– Någon övertalade mig att ställa upp som kursledare och efter att ha mött den härliga gruppen och lekt och skrattat en hel del under kurstimmarna bestämde vi oss för att ta det hela ett steg längre och sätta upp en egen föreställning.


Små misstag
Efter att ha bestämt sig för ett manus av Ray Cooney och John Chapman körde repetitionerna igång i slutet av december och under premiärkvällen ansåg flera av skådespelarna att tiden fram till påsk kanske gått lite väl fort.
– Tiden har rusat iväg och nu är det bara att hoppas att replikerna sitter som de ska, säger en av huvudrollsinnehavarna Agneta Raitanen.
När ridån väl går upp är Föglöteatern fullsatt och skratten börjar snart eka och fortsätter fram till farsens avrundning. Och även om små misstag skett i replikutbytet är det en lycklig grupp som under högljudda applåder lämnar scenen. Men gladast är nog ändå regissören.
– Jag har inte innehaft regissörsrollen sedan gymnasietiden och det är klart att det är en viktig kväll för alla inblandade parter. Men framför allt känns det bra att skådespelarna klarat sin uppgift med bravur.

TEXT & FOTO: SARA BRU

sara.bru@nyan.ax