DELA
Foto: Stefan Öhberg

Frihet och andra farligheter tema på litteraturdagar

Frihet och andra farligheter är temat för Mariehamns litteraturdagar 2018. Sexton namnkunniga författare från Åland, Finland, Sverige, Danmark och Storbritannien har bjudits in.

– Jag är stolt över att så många framgångsrika kulturpersonligheter deltar, säger projektledaren Ida Kronholm.
När Mariehamns litteraturdagar smygstartar på litteraturföreningens bakficka, torsdagen den 15 mars, är det för 26:e gången i ordningen som festivalen arrangeras. De olika programpunkterna genomförs huvudsakligen i och kring stadsbiblioteket och Alandica.

För att även engagera unga deltagare är en skrivstafett för årskurs fem och föredrag för gymnasieelever kopplade till festivalen. Bland de förväntade guldkornen märks Femmornas läsfest i stora salen på Alandica på måndagen, samt boksigneringen av succeboken PAX.

Sexton författare inom varierande genrer har bjudits in från flera länder med fokus på Norden. Bland favoriterna märks Yvonne De Geer, debutant vid 87-års ålder samt Johanna Holmström, som gjort succé med boken ”Själarnas ö”

– Vi har en bred och härlig utgångspunkt och vill bjuda på möten med aktuella och intressanta författare. Så vi har gjort ett urval bland de nyutgivna böcker som presenterats under 2017–2018. Sen har vi funderat på vilka spännande diskussioner som några av dessa kan hålla offentligt vid våra litteraturdagar. Resultatet har blivit ett innehållsrikt program som sträcker sig från torsdag 15 mars till måndag 19 mars. I år har vi även fösökt bredda arrangemanget, berättar projektledaren Ida Kronholm.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Bernt Josephson