DELA

Framgångar för Obscura

Kameraklubben Obscura har för första gången deltagit i en stor fotografiutställning i riket och det med framgång.
Klubben fick i hård konkurrens två av sammanlagt tolv hedersomnämnanden. (På bilden från vänster: Patrik Andersson, Maria Palme,  Lena Wilson-Laajali, Kim-André Jansson och Kristina Hamnström. Martin Nyberg saknas.)
Varje år samlas kameraklubbarna i Österbotten till en stor gemensam utställning för sina medlemmar. Årsutställningen ambulerar mellan olika orter, i år hölls den i Seinäjoki med Seinäjokis kameraklubb som huvudarrangör.
– Vi ville ge våra medlemmar möjlighet att få erkännande för sina bilder och blev därför jätteglada då vi fick delta, berättar Obscuras ordförande Lena Wilson-Laajali.
Årsutställningen är ingen liten grej. Tidigt på våren samlar man in bidrag från medlemmarna i de sammanlagt elva klubbarna och i år blev resultatet sammanlagt 554 bilder. En jury valde ut de 72 av dessa till själva utställningen, bland annat åtta bilder tagna av Obscuras medlemmar.


Utställningen hit
Utställningen är inte en tävling men ett dussin hedersomnämnanden delar juryn dock ut. Två av dem gick till Obscura, Patrik Andersson fick ett för sitt svartvita fotografi ”The Priest” och Lena Wilson-Laajali ett för diabilden ”Leila”, ett porträtt.
Övriga medlemmar som fick bilder antagna till utställningen är Kristina Hamnström, Kim-André Jansson, Martin Nyberg och Maria Palme.
– Vi fick blodad tand och deltar säkert nästa år igen, säger Lena Wilson-Laajali.
På sportlovet kommer den österbottniska årsutställningen i sin helhet att komma till Åland och bilderna visas då i Obscuras klubblokal. Men redan i dag har klubben en specialutställning med anledning av den bilfria dagen, mellan klockan 10 och 14 visar man bilder på temat miljöförstörelse och skrot.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT