DELA

Fotoworkshop hölls på Föglö

”Ljus” var namnet på den nordiska fotoworkshop som hölls på Föglö under det gångna veckosslutet. Kursen inleddes på torsdag kväll och avslutades på söndag.
– Tusen och åter tusentals bilder har fotograferats under de dagar workshopen har pågått, berättar projektledarena Evamaria Mansnerus och Anna Sundblom.
Kultur i skärgården, Ålands kulturdelegation, Nordens institut på Åland och Föglö kommun stod bakom arrangemanget. Bildkonstnär Renja Leino, från Korpo, var engagerad som handledare.


Bildseende
Workshopen innehöll ett flertalet olika fotograferingssessioner runt omkring på Föglö. Däremellan samlades deltagarna för gemensam genomgång av bildmaterialet. Tyngdpunkten har legat på att utveckla deltagarnas eget bildseende.
Renja Leino hade individuella bildgenomgångar med deltagarna, både av deras tidigare fotografier och deras nytagna bilder. Principen har varit att alla deltagarna tagit del av allas bilder och kommenterat dem.
– Allt för att möjliggöra en djupare bildförståelse för deltagarna, eftersom man lär också genom att ta del av andras bildprocesser. Den individuella utvecklingen inom fotografering har stått i centrum, säger projektledarna.


Bildspel på turné?
Under workshopens gång uppkom en idé att efter workshopen sammanställa ett bildspel av deltagarnas fotografier. Eventuellt kommer bildspelet att visas runtom i Norden. (jk)