DELA

Första utställningen för Hagar, 92

Hon har målat, broderat, sysslat med konstsmide, spelat flera olika instrument. Men inte gjort mycket väsen av sina konstnärliga färdigheter.
Nu ställer Hagar Jansson, 92, ut för första gången. Utställningen i Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn pågår till den 27 november.
I matsalen på Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn hänger en rad vackra oljemålningar med blomstermotiv.
En provdocka bär en blus fullbroderad med blomdekorationer både bak och fram. På väggarna kan man också se smidda ljuslampetter i mässing, dekorerade porslinstallrikar, broderade tavlor med tänkespråk och bilder på moraklockor som Hagar dekorationsmålat. Klockorna är byggda av Olof Jansson i Tengsödavik.
På golvet står en av de korgar med blomsterdekorationer som hon gjort och som blivit mycket efterfrågade.


Skapande kvinna
Fram stiger bilden av en mångsidigt skapande och kulturellt verksam kvinna från den åländska landsbygden.
Hagar Jansson berättar att hon föddes i Föglö Degerby och då hette Skogström. Redan som barn var hon intresserad av att teckna.
– Jag minns hur roligt det var att börja i skolan i Degerby eftersom vi fick möglighet att rita, säger hon.


Barn och arbete
Senare gifte hon sig med Runar Jansson och flyttade till Saltvik Tengsöda. I många år drev de jordbruk och satte flera barn till världen, så det blev inte mycket tid över för skapande arbete. Hon berättar att det var tungt och slitsamt.
Senare gick Runar till sjöss.


Broderier och smide
Broderat och handarbetat har Hagar gjort genom alla år och den broderade blus som man kan se på utställningen och som hon själv ritat mönstret till visar på en säker hand. De smidda lampetterna likaså.
– Det var en Hugo Sandell som åkte runt och höll smideskurser, både i grovsmide och finsmide och då kom jag med och gjorde lampetterna, berättar Hagar,
Oljemålningarna med blommotiven gjorde hon för ett femtontal år sedan, liksom blombroderierna är de stilfullt utförda.


Penslarna kvar
Huruvida hon ännu kommer att fortsätta att måla låter hon vara osagt, men omöjligt är det kanske inte.
– Jag har nog utrustningen kvar, säger hon.
Musikutövandet får dock vara, åtminstone fiolspelandet. Hagar berättar att hon har problem med axlarna på grund av det tunga arbete hon sysslat med tidigare och inte längre får upp fiolen. Som ung spelade hon dock en hel del.
– Jag fick en gitarr av min far när jag fyllde tolv och har också spelat mandolin, fiol och tramporgel. Min man Runar spelade dragspel och vi musicerade en del tillsammans men något spelmanslag har jag inte varit med i.


Nyinflyttad
Sedan ett knappt år tillbaka har Hagar nu lägenhet i Folkhälsans allaktivitetshus. Efter att Runar gick bort kände hon att det småningom blev för besvärligt att bo ensam i Tengsöda.
– Det var ju sju kilometer till butiken i Kvarnbo, säger hon.
Någon utställning skulle det knappast ha blivit om inte Tua Åström, vikarierande verksamhetskoordinator på Folkhälsan, fått se den blomdekorerade blusen och den vägen fått höra om Hagars övriga skapande.
– Jag har ju varit lite blygsam av mig, säger Hagar som ändå tycker att det är trevligt att nu få visa en del av det hon gjort.
Utställningen kan man se i matsalen på Folkhälsans allaktivitetshus till den 27 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax