DELA

Flödande måleri och finurliga skulpturer

– Det vi gör går ju inte alls ihop. Men vi har ju var sitt utställningsrum, säger Christina Rosén med leende.
I dag har hon vernissage på en utställning med keramiska skulpturer på Galleri Skarpans medan Andrzej Olas visar oljemålningar.
Christina Rosén och Andrzej Olas är verksamma i Stockholm men har ställt ut i Mariehamn tidigare. Senast var för fem år sedan, också då på Skarpans.


Hundar blickfång
Christina Rosén arbetar mycket med karikerade människor i sina skulpturer och det var också sådana som hon visade på Skarpans 2004. Även nu finns karikatyrer med, bland annat av tandläkare, musiker och påvar – de sistnämnda har hon arbetat mycket med på senare tid. Men framför allt lägger man märke till hennes skulpturer av hundar. De är något av utställningens blickfång.
– Jag blev väl lite trött på att skulptera människor och då blev det hundar i stället, säger Christina
Hon intygar att hon gillar hundar trots att hon inte har någon egen.
– Men vi skaffade oss just ett par marsvin, tillägger hon.
Också i hundskulpturerna kan man se en karikerande infallsvinkel, men det är inte fråga om några elaka drag, snarare ett sätt att ge hundarna personlighet.


Musiken inspirerar
Christina Rosén är utbildad både i Sverige och England och arbetar mycket med blandningar av stengods och porslin. Sin inspiration hämtar hon ofta ur litteraturen men också ur musiken och bland det hon nu ställer ut finns också en serie miniatyrer med musiker.
Musiken är också en av Andrzej Olas främsta inspirationskällor.
– Jag älskar klassisk musik och arbetar mycket till musik, säger han.


Lämnade Polen
Andrzej är född i Polen. Han växte upp i Poznan där han också fick sin utbildning vid konstfackskolan. År 1985 hade han kommit i på konstakademin men blev – under de omständigheter som då rådde i Polen – tvungen att fly till Sverige.
– Det var andra tider då, konstaterar han.


Flödande färger
Andrzej arbetar helst i stora format och flödande färger.
– Mina största målningar kunde vi inte ta med hit eftersom de inte fick plats i bilen. Och för att få med dem som jag visar nu var vi faktiskt tvugna att montera bort ramarna, säger han.
Mycket av det som han nu visar går i röda toner och han erkänner att han just nu är inne i en röd period. Något som ju passar alldeles utmärkt eftersom han i flera av de lätt naturinspirerande målningarna har med blommande vallmo i motiven. Den vilda vallmon är också ett minne från Polen.


Grafisk formgivare
Andrzej Olas är inte konstnär på heltid utan har också ett civilt arbete som grafisk formgivare. Jobbet finns på Stockholms kulturförvaltning och han konstaterar att det är en kombination av jobb och konstskapande som fungerar riktigt väl.
– I jobbet handlar ju mycket också om bilder.
Vernissage på utställningarna på Skarpans är det i dag, torsdag, kl. 14-17 och de kan sedan ses i galleriet till den 6 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax