DELA

Filmfest med nya bildvinklar

En världsurpremiär och en Finlandspremiär kryddar den blandning som bjuds vid ”Filmfest Fyr Alle”, den endags filmfestival som hbt-föreningen Regnbågsfyren och Ålands filminstitut ordnar på Bio Savoy på lördag. (På bilden Arn-henrik Blomqvist och Maria Antman.)
Världsurpremiären gäller Arn-Henrik Blomqvists dokumentärfilm ”Farbrorn från Eskilstuna” som handlar om ett åländskt lesbiskt pars försök att få barn med hjälp av en god vän som är gay. Filmen kommer senare i vår också att visas i den finlandssvenska televisionen, FST5.
Finlandspremiär är det vid festivalen på Ella Lemhagens ”Patrik 1,5” som handlar om ett bögpar som – inte helt utan komplikationer – adopterar en son. Filmen, som var nominerad i flera kategorier inför guldbaggegalan i går kväll (12.1) i Stockholm, visas i samarbete med Savoy och kommer även att gå på biografen en vecka efter festivalen.


Återkommande
Maria Antman, ordförande i Regnbågsfyren, säger till Nyan att en filmfestival av det här slaget länge har funnits i planerna. Från början tänkte man sig ett lite längre evenemang men den endagsfestival som det nu blir får ses som en början. Man skulle gärna göra filmfesten till ett återkommande evenemang och låta den omfatta två dagar.
– Allt arbete görs ju på fritiden och vi har en ganska blygsam budget på drygt 6.000 euro.


Nya infallsvinklar
Att en festival som ”Filmfest Fyr Alle” behövs är Maria Antman dock övertygad om.
– Det är vår målsättning i Regnbågsfyren att söka nya infallsvinklar på vardagen, i det här fallet på temat familjen. De filmer vi visar under festivalen bjuder på annorlunda former av familjeliv.
Filmerna kretsar, enligt förhandsinformationen, huvudsakligen kring temat familj ur homo- bi- och transsynvinkel men också andra hbt-teman förekommer, som till exempel transvestism.
– Vi vill på detta sätt erbjuda ålänningarna bra filmer, men också nya vinklingar och synsätt och väcka frågor gällande normer kring familj, vardagsliv och jämställdhet, sammanfattar man i ett pressmeddelande.
Maria Antman understryker dock att man ingalunda riktar sig enbart till hbt-personer. Alla intresserade är varmt välkomna.


Tre ”filmpaket”
Utöver de två filmer som nämndes inledningsvis finns en hel rad filmer att välja mellan.
n Filmdagen börjar kl 12.00 och det första filmpaketet som pågår till cirka kl 13.40 består av tre dokumentärfilmer: en isländsk, en finsk och en norsk. Den isländska Bræðrabylta beskriver en kärlekshistoria mellan två brottare som också är bönder.
Den finländska ”Vackra röda naglar” berättar om två manliga transvestiter medan den norska ”Daddy’s love” handlar om en bög som skaffar barn på egen hand genom en surrogatmamma i USA.
n Kl. 14.00 är det dags för det andra paketet som är den kritikerrosade finska dramakomedin ”Hela vägen” (Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? Barn och vuxna – hur görs de?) från år 2005.
n Kvällspaketet inleds klockan. 17.00 med mingel och tillhörande tilltugg med alkoholfritt bubbel. Klockan 18.00 är det dags för Arn-Henrik Blomqvists ”Farbrorn från Eskilstuna” och på den följder, som avslutning på filmkvällen, ”Patrik 1,5”.
n Därefter fortsätter kvällen med efterfest, öppen för alla, på restaurang Indigo med ”mat, dryck, musik och glittrande dragshow med en gästande dragqueen”.
Ålands landskapsregering, Nordens institut på Åland och föreningen Konstsamfundet stöder festivalen ekonomiskt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax