DELA

Fick hedersomnämnande på utställning

– Visst är det roligt, säger Maria Palme från fotoklubben Obscura som fått ett hedersomnämnande i samband med de österbottniska kameraklubbarnas årsutställning.
Sammanlagt fyra bilder från Åland kom med i den jurygallrade utställningen.
Åländska Obscura är numera med i de Österbottniska kameraklubbarnas samarbete och får på det sättet möjlighet att delta i den omfattande utställningsverksamhet som bedrivs bland både svenskspråkiga och finskspråkiga fotoklubbar i Österbotten.
Till den nu aktuella utställningen kom bidrag från tio österbottniska klubbar plus Obscura.


Hård gallring
Lena Wilson-Laajali, ordförande i Obscura, berättar att sammanlagt över 500 bilder lämnades in som resulterade i en utställning med drygt 40 bilder, varar tio diabilder.
Från Åland sände man in 64 bilder och fyra fann nåd inför juryn, utöver Maria Palmes bild även bilder av Marita Tikander och Berit Sundman samt en diabild tagen av Frej Edsvik.
– Man har alltid en utomstående jury. Den här gången var det medlemmar ur Amatörfotoklubben i Helsingfors som stod för juryarbetet.


Bild från Nabben
Nio hedersomnämnanden delades ut, och ett gick alltså till Maria Palme för en bild som hon kallat ”Is och sand”. Det är en närbild som visar frusna strukturer där vatten möter land. I sin motivering betecknar juryn den som ”en fantasieggande bild”.
– Den är tagen vid Nabben i januari i fjol, säger Maria som också avslöjar att hon gärna fotar just ismönster.
Maria, som också fick en bild med på motsvarande utställning för ett år sedan, är helt självlärd på fotoområdet. Hon har gått på yrkesskolans linje för media och kommunikation men fotandet har hon mest sysslat med på fritiden, mera aktivt de senaste två-tre åren.


Öppnas på söndag
Vandringsutställningen med alla de utvalda bilderna visades första gången i Närpes i september och kommer nu till Åland från Vasa. Den öppnas i Obscuras lokal vid Ålandsvägen 88 på söndag kl 12-15.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax