DELA

Färg- och formstark cirkus i konstmuseet

Cirkus är temat för den utställning som Bild och formskolan nu håller i Ålands konstmuseum. Ett väl valt tema som verkligen lockat fram skaparglädjen hos skolans 86 elever som alla medverkar i någon form.
– Jag är verkligen jättenöjd med verken, de är otroligt fina, utbrister konstintendent Susanne Procopé-Ilmonen spontant när utställningen visas för pressen.
Under ledning av läraren Kirsi Strand har man enskilt och i grupp skapat skulpturer i papier-maché och andra material, clownskor har byggts upp med gipsbindor på riktiga skor från Emmaus, här finns trollkarlen hatt, trapetskonstnärer, och – inte minst – allehanda cirkusdjur.


Fantasin flödar
Raina Clemes har lett de målande och tecknande barnen och också här kan man riktigt gotta sig åt hur fantasin flödar i verk i olika tekniker. Allt från kolteckningar till akvareller och kaffemålningar.
Att Bild och formskolan bidragit med snygga passepartouter och konstmuseet med ramar bidrar också till det proffsiga intrycket.
Tidigare höll lyceet, Bild och formskolan och folkhögskolan gemensamma utställningar men nu har man delat på utställningarna och gäller ett år var. För Bild och formskolam är det här den andra egna utställningen i museet.


Betyder mycket
Gudrun Gudmundsen, som är verksamhetsledare för Bild och formskolan, säger att det betyder väldigt mycket att man få ställa ut i museet.
– Det ger en möjlighet för skolan att profilera sig och visa vad vi åstadkommer och för eleverna är det också ett viktigt mål, något som man verkligen ser fram emot.


Kul måla i kaffe
Mie Bergström, 13 år, är en av eleverna. När Nyan frågan vad hon gjort pekar hon på en kaffemålningarna. Hon berättar att hon tycker att det var kul att måla med kaffe, riktigt kaffe som man brygger i olika styrka och färg och sedan målar med.
– Lite svårt är det nog, man får tänka på att det inte flyter ut för mycket, säger Mie.
Bild och formskolan tar emot elever från fem års ålder. För de äldre eleverna har man en särskild ungdomsgrupp med deltagare från 14 år och uppåt.
– Redan nu tar vi emot anmälningar för hösten, berättar Gudrun Gudmundsen.


Jonas Wilén öppnar
Vernissage är det på tisdag kväll kl.18. Konstnär Jonas Wilén kommer att öppna utställningen och det blir också musik av elever i musikinstitutet.
Söndagen den 26 april kl. 14-16 hålls en workshop i konstmuseet för alla intresserade 7-12-åringar. Riitta Nieminen är ledare för workshopen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax