DELA

Fantasi- och naturinspirerat

Naturinspirerade akvareller, hämtade ur tanke och fantasi, visar Tove Chanfreau (bilden) i en utställning som har vernissage på galleri Fäktargubben på torsdag. Det är hennes första helt egna utställning.
– Egentligen är kor mitt favoritmotiv, säger hon när jag frågar om hon gärna målar blommor eftersom det finns flera blommotiv bland det hon ställer ut.
Några kor finns dock inte med här. Utöver blommorna kan man bland annat finna fåglar, fiskar, träd och landskap bland motiven. Dessutom en del bilder med drag av saga, målade ur fantasin.
– Jag målar sällan av, det mesta av det jag gör kommer inifrån, förklarar hon.
– Den här målade jag till exempel efter en kurs om drömmar, säger hon och pekar på ett motiv med bland annat fiskar.
Intill finns ett arbete med titeln ”Mandala”, en meditationssymbol.
– Sysslar du med mediation, frågar jag.
– Nej, men man kanske borde göra det, blir svaret.


Med nöje
”Avec plaisir”, med nöje” kallar hon utställningen och det kan säkert också känneteckna hennes målande i stort. Tove Chanfreau arbetar som lärare i franska och modersmålet i Övernäs högstadieskola och skall i år också hålla en kurs i bild i skolan.
Hennes målande är en hobby och därför kan hon också förhålla sig ganska fritt till det, göra hur hon vill och med nöje. Inspiration hämtar hon gärna på Medis- och andra konstkurser. Målandet beskriver hon som ett slags säkerhetsventil och avkoppling.
Hennes bilder röjer dock att hon inte är någon nybörjare och hon erkänner att hon målat länge även om hon inte ställt ut någonting på egen hand tidigare. För ett par år sedan fick hennes dotter Amanda henne dock att delta i en utställning som hon då höll på galleri Bagarstugan.


Blandar fritt
Den gången visade hon oljemålningar, men i utställningen på galleri Fäktargubben handlar det genomgående om akvareller. I flera arbeten finns dock också inslag av andra tekniker och Tove berättar att hon gillar att blanda ganska fritt.
– Krita, pastell och gouache-vitt hör till sådant som jag gärna blandar in i akvarellerna, säger hon.
Tove Chanfreau har sina rötter i Österbotten en del av det hon nu visar har tillkommit under de sommarveckor hon vistats på Fäboda utanför Jakobstad där hennes föräldrars sommarstuga fortfarande finns kvar.
Vernissage för utställningen är det på torsdag kväll kl. 18-20 och den kan sedan ses till den 15 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax