DELA
Foto: Moein Eshghi
Fjolårets kulturpristagare Guy Schåman, på en arkivbild från Mariehamnsmuseet.

Fältet fritt att nominera kulturprismottagare

Ålands kulturdelegation tar nu emot nomineringar till 2024 års kulturpris. Allmänheten är välkommen att komma in med nomineringar.

Priset delas ut till en person, grupp, organisation eller förening med anknytning till Åland och som gjort värdefulla insatser inom det konstnärliga och kulturella verksamhetsrområdet, skriver kulturdelegatinen i ett pressmeddelande.

Nomineringen görs på digitalt formulär kulturdelegationens hemsida. Det går att nominera fler kandidater, fast bara en per formulär. Deadline är den 30 april 2024. Planen är att dela ut priset på en kulturgala den 26 oktober i år.

”Ålands kulturdelegation utser pristagaren bland de som nominerats och förbehåller sig rätten att bedöma kvalifikationerna och vid behov föra fram ytterligare förslag. Vid val av kulturprismottagare beaktas en spridning mellan de konstnärliga områdena samt ett genusperspektiv”, skriver kulturdelegationen.

Priset vanns förra året av Guy Schåman för sitt engagemang i både föräldraföreningen Bild- och formskolan, Mariehamnsmuseet och Ålands natur och miljö.

Specialunderstöd

Kulturdelegation lediganslår också ett specialunderstöd för firandet av Ålands självstyrelsedag den 9 juni 2024. Stödet kan sökas av föreningar och organisationer för aktiviteter i samband med självstyrelsedagsfirandet, via kulturdelegationens hemsida kultur.ax. Ansökningstiden går ut den 5 april.