DELA

Ett luftslott i rosa på film

Det börjad med en peruk, men blev snabbt någonting mycket mera. Amanda och Sofia Chanfreau och Parva Pirzadeh verkade lyckliga och lättade när de på lördagen kunde premiärvisa filmen ”My Perfect Disguise” i filmsalen i Ålands museum.
Nio månader har de jobbat intensivt med filmen, som i sin slutliga utformning har blivit något av en musikvideo. Själva betecknar de den som ”en fantasi”, ”en dröm” där allting är sant och ingenting omöjligt. De skriver i presentationen att den är ”en dröm utan slut”, ”ett luftslott”. Och i det luftslottet kan man få vara någon annan, eller ännu bättre: ”den man egentligen är”.
De vill också se den som en protest mot nutida könsgestaltningar och bryta de givna ramarna för kvinnligt – manligt: ”Allt är inte vad det ser ut att vara. Vi föds nakna och resten är bara maskerad”.
Amanda Chanfreau berättar att upprinnelsen ligger i den textilutbildning hon gått på och där ett projekt handlade om beklädnad och om inredning,


Början med peruk
– Jag blev sugen på att göra en peruk och ville pröva att göra en till Parva.
Sedan blev det så att Parva, som är dansare, skulle göra en dans till peruken och när man spånade vidare blev det en kostym också och musik till av Amandas syster Sofia.
Det man gjorde ville man sedan fästa på film och där inleddes ett samarbete med det österbottnisk filmbolaget West Bay Entertainment.
Att kulturdelegationen gav projektet sitt stöd betydde att man kunde fullfölja planerna.


Mycket jobb
Trots att slutresultatet är kort, själva filmen är bara knappt sex minuter lång, ligger det massor med arbete bakom. En stor del av sommaren har man arbetat intensivt med förberedelserna och med inspelningarna som skett på Kastelholms slott.
– Om jag vetat hur mycket jobb det skulle innebära så är jag rädd att jag inte skulle ha vågat ge mig in på det här, sade Amanda strax före premiärvisningen.
– Men sedan när man är mitt uppe i någonting går det ju inte att stoppa, inflikade Sofia.
– Man går in i sin del och är ensam i den men blir också inspirerad av att mötas på vägen, sade Parva.


Stor frihet
Av den presentation som gavs innan filmen rullade i gång framgick att de tre gett varandra stor frihet i arbetet.
– Vi har litat på varandra och kunnat experimentera fritt, sade Amanda.
När Nyan träffar henne efter visningen säger hon att det känns jättebra.
– Det är helt fantastiskt att ha åtta-nio månaders arbete på en liten cd-skiva.


Applåder
Premiärpubliken gav filmen varma applåder och många ville gratulera i vimlet efteråt.
Minna-Lotta Blomqvist, aktiv i Ålands filminstitut, sade till Nyan att hon är imponerad.
– Framför allt av att se hur man kan jobba utgående från en liten detalj och få en helhet att växa fram.
Musiken gillade hon även om hon inte var riktigt nöjd med hur den mixats i filmen.


”Fria och orädda”
Olle Törnqvist, lektor i bildkonst i lyceet och tidigare lärare i Bild- och formskolan gillade filmen och var inte alls förvånad över resultatet.
– Jag har haft både Amanda och Sofia i Bild- och formskolan och Parva i lyceet och därför var det här nog helt väntat. De var alltid så fria och orädda, säger han.


De gjorde filmen:
I filmen medverkar utöver Parva och Sofia även Åke Andersson i rosa nalleförklädnad.
För regi och produktion samt kostym, scenografi och maskering står Amanda Chanfreau, för koreografin Parva Pirzadeh, för text och musik Sofia Chanfreau. Sofia medverkar med sång och spelar piano och cembalo tillsammans med Åke Andersson, trumpet, Anton Krantz och Erik Andersson, bas. För foto och kamera står Klosse Wistbacka och Tobias Ahlgren. Den senare har klippt filmen. För teknisk assistans står Wilhelm Mattsson, Hedvig Stenroos, Pernilla Berg och Emma Mattsson.
Utöver Ålands kulturdelegation har projektet stötts av Svenska yrkeshögskolan i Österbotten.


Repris på torsdag
På torsdag kväll kl. 18-20 ges ännu ett tillfälle för den som missade premiärvisningen i lördags. Då rullar ”My Perfect Disguise” i museets filmsal mellan kl. 18 och 20. Filmen kan ses på West Bay Entertainments hemsida under adressen: www.wbe.fi.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax