DELA

En teaterbåt lastad med festkomik

”Fylla sex ”heter årets föreställning av Skärgårdsteatern som själv firar 40 år av turnerande i sommar. I kväll klockan 20 håller de sin Ålandspremiär på Furulund i Geta.
– Man kan klassa den som en födelsedagskomedi. Handlingen kretsar kring förberedelserna inför en överraskningsfest, det är ett möte mellan gamla vänner tillsammans med födelsedagsbarnets fru och när de gamla vännerna träffas händer det saker, berättar ålänningen Alfons Röblom som i år är en av skådespelarna.
– Jag tror man kan känna igen sig själv i många av de situationer som uppstår i mötet mellan gamla vänner. Och kan man inte det kan man känna igen dem hos andra och skratta ändå.
Att det råkade bli en födelsedagskomedi har enligt Röblom egentligen inget med teaterns eget jubileum att göra.

Stormig entré
Teaterbåten Sälö lade till vid Färjsundet i onsdags och Skärgårdsteatern kommer att spela fem föreställningar på Åland innan de drar vidare. Sammanlagt turnerar gänget i en månad och ger 18 föreställningar runtom i skärgården.
Har ni förtöjt båten ordentligt?
– Ja det blåste en hel del i går, men det finns folk som sovit ombord så om inte annat borde väl de ha upptäckt att båten slitit sig.

Fem föreställningar
Efter föreställningen i Geta bär det av till Vårdkasen i Vårdö på söndag. På måndag kan man se föreställningen på Vikingaborg på Föglö, på onsdag i Lappos Klockkulla och på fredag ges sista föreställningen på Åland på Vikingaborg på Kökar. Samma tid varje kväll.
Det är Joakim Groth som skrivit pjäsen och Marcus Groth som stått för regin. Scenograf är Lasse Idman och Elin Westerlund är producenten bakom turnén. Rollerna spelas förutom Röblom av Linda Abrahamsson, Martin Bahne, Pelle Heikkilä, Dick Idman, Sophia Karlsson, Marika Parkkomäki, Cecilia Paul och Jan-Christian Söderholm.

SARA OTHMAN