DELA

En del av Ålands kulturturism

Johanna Grüssner har tagit med sig 66 elever och ett tiotal lärare från Södra Latin i Stockholm för en musikalisk lägerskola på Lemböte.
– Det är ett utmärkt koncept för att skapa samhörighet i klasserna inför de kommande åren, säger hon.
I kväll arrangeras konsert.
Maja Lundmark, Nils Lundqvist och Pontus Lundman spelar fotboll på gräsmattan utanför Lemböte lägergård.
I vanliga fall är det inte fotboll de spelar, utan slagverk och elgitarr. Maja sjunger.
De började alla i Södra Latins musiklasser i år. Nu är de på Åland tre dagar för att spela ihop sig och lära känna varandra.
– Det skall bli roligt att lära känna varandra utanför skolmiljön, säger Maja.
– Vi spelar ju inte bara utan umgås och lekar också, säger Nils.
De siktar alla på en framtid inom musik.
– Fast än så länge har vi inte fått så mycket att öva på. Det är det vi skall få nu, säger Maja.


Arrangör
Johanna Grüssner, med rötterna på Åland, är sångpedagog på Södra Latin. Det är också hon som sett till att lägerskolan arrangeras just på Åland. För tio år sedan såg hon till att eleverna i Bronx, där hon var lärare då, också gjorde en resa till Åland.
Hur många har du egentligen sett till att ha kommit till hit genom åren?
– Ja du, någongång har jag tänkt sätta mig ner och räkna. Egentligen är det inte så svårt att föreslå Åland då vi lärare sitter och diskuterar vart vi skall fara på lägerskola. Jag brukar säga att jag inte sett alla ställen, men att jag ändå vet att Åland är bäst.
Genom att vara på lägerskola tillsammans hoppas lärarna att de får en gruppkänsla och samhörighet som håller de kommande tre åren.
– För två år for vi inte på någon kick-offresa. Den årskursen var splittrad och det bildades grupperingar bland de bästa eleverna. Förra årets elever, som var på lägerskola, har en mycket bättre samhörighet. Om det sedan är slump eller inte, men i alla utvärderingar efteråt var alla mycket nöjda.


Konsert
Johanna Grüssner ser en möjlighet för fler att arrangera övningsresor till Åland.
– Att stanna här några dygn för att spela musik är nog inte så vanligt. Bandy- och ishockeylag ser man på färjorna hela tiden, medan musiker kanske inte upptäckt möjligheten ännu. Jag tycker det här är ett perfekt koncept.
I kväll klockan 19.00 håller eleverna en konsert med öppet inträde på Lemböte. Konserten är öppen för alla.
– Vi lärare vet inte själva vilket programmet blir. Vi har en öppen lista där alla kan anmäla sitt nummer. De får öva in numret på fritiden här och själva kontakta de medmusikanter de behöver.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax