DELA

Elegant och proffsigt med EC

Mariepark i lördags. EC (easy): Camilla Heidenberg piano, Emilia Nyman, sång, Markus Helander, trummor, Teemu Korpikoski, saxofon och flöjt, Matti Rantala, bas, Saku Järvinen, keyboards, och Victoria Lindqvist, bakgrundskör. (På bilden Camilla Heidenberg, till höger, och Emilia Nyman.)
Camilla Heidenberg och hennes EC (easy) hörde till det bästa som fjolårets åländska musiktävling, musik.ax hade att bjuda på och tack vare musik.ax fick vi i lördags chansen att höra mera av EC i Mariepark. Andra platsen i tävlingen gav en turné i pris och Mariehamn var andra anhalten i den tredelade turnén som inleddes i Helsingfors och som avslutades i Stockholm på söndagen.
Liksom i musik.ax bjöds publiken på genomgående kompositioner av Camilla Heidenberg, Det är väl något av EC:s idé och varumärke att framföra musik av henne med sång av Emilia Nyman. EC står nämligen inte bara för easy, utan också för Emilia och Camilla, de två som startade bandet.


Vågar blanda
Gränsöverskridande är kanske ett ord som kunde beskriva Camilla Heidenbergs musik. Hon famnar flera genrer på ett mycket tilltalande sätt. Här finns stänk av jazz, soul, latinamerikanska rytmer, pop och funk. Lättlyssnat men ändå högkvalitativt. Blandningen passar alldeles perfekt för Emilia Nyman som klarar både det vildast svängiga och det mest lyriskt-romantiska.
– Lite Judy Garland viskar min bordsgranne, lagtingstalmannen, när vi är framme vid den avslutande duetten ”Goodbye” med bara Emilias sång och Camillas piano.
– Vilken fin soulröst, säger Nyans musikkunniga fotograf.


Professionellt
Men samma kunnande som hos Emilia och Camilla finns ju hos alla de övriga i bandet. Såväl instrumentalister som vokalister låter musiken flöda fram till synes hel mödolöst och med ett smittande gott humör, som om det skulle vara den enklaste sak i världen att frambringa alla dessa toner och harmonier. Det är det som kallas professionalism.
Timo Korpikoskis saxofon-ös i den instrumentala ”Tribute” eller Markus Helanders läckra trumspel i ”Chasing Rainbows” är bara två exempel. Nya keyboardisten Saku Järvinens fysiska spelstil ett tredje.


Ambitioner
Att gruppens tidigare keyboardist Henri Wilkinson för ett par veckor sedan åkte till USA för att studera filmmusik och att Markus Helander inom kort också åker över, säger även det något om nivån och ambitionerna. Camilla Heidenberg har ju studerat musik både vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin där hon numera jobbar och Emilia Nyman har studerat musik i Göteborg och Los Angeles.
En stor del av det som bjöds på i Mariepark på lördag kväll kommer att finnas med på den skiva som släpps under hösten, inspelad under en sommarvecka på Åland i Arn-Henrik Blomqvists studio och mixad av Istvan Stenberg. ”Chasing Rainbows” skall den heta efter en av de mest svängiga låtarna.
Alla ni som av någon anledning missade konserten i lördags: Köp skivan! Och njut!

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax