DELA

Eckerösommar fylld av form

Åländsk design och åländskt konsthantverk är temat för den stora sommarutställningen vid Eckerö post- och tullhus i sommar.
Utställningen form.ax, som just nu turnerar i Norden, projektexempel ur Åland form och konsthantverksbutiken Formriket samverkar till en helhet som man tror kommer att locka många besökare. (På bilden från vänster: Åsa Juslin, Peter Winquist, Hanna Wiik, Lycke Pörtfors och Mari Rosenqvist som represneterar de samverkande krafterna bakom utställningen.)
I går informerade Eckerö post- och tullhus, Ålands slöjd- och konsthantverk, Nordens institut (med ansvar för form.ax) och April kommunikation (som är projektledare för Åland form) om sommarplanerna.
Form.ax, som utgör basen i utställningen, har som Nyan tidigare berättat Stefan Lindfors som kurator och Timo Saari som utställningsarkitekt. Utställningen hade sin vernissage i samband med förra sommarens landskapsdagar i Helsingfors och visades sedan på Helsingforsgalleriet Norsu.


Runt i Norden
Åsa Juslin från Nordens institut berättar att utställningen därefter gick vidare till Reykjavik på Island, till Tallinn i Estland och till Oslo och att den inom kort kommer att visas i Torshavn på Färöarna innan den i maj landar i Eckerö.
Många ålänningar såg utställningen i samband med landskapsdagarna, men för de flesta återstår ännu att upptäcka den. Det ger man nu möjlighet till i sommarens utställning i post- och tullhuset.


Hantverk ger bredd
Peter Winquist från post- och tullhuset, som också är ordförande i Ålands slöjd- och konsthantverk, berättar att man i sommarutställningarna med framgång lyft fram det åländska hantverket.
– Vi har ända sedan år 2000 satsat på hantverk och på det sättet kunnat visa utställningar med den bredd som behövs för att tilltala besökare som inte kommer till post- och tullhuset specifikt för att se utställningen.
Att man lyckats väl visar besökssiffrorna. Omkring 20.000 av de 35.000 som besöker post- och tullhuset under säsongerna har hittat hantverksutställningarna.


Fritt inträde
Ett viktigt inslag i sommarutställningarna är hantverksbutiken Formriket där utställningsbesökare har möjlighet att inhandla hantverksalster av hantverkare som de fått upp ögonen för när de sett utställningarna. Butiken finns nu med för tredje gången. Provisionen från försäljningen gör också att man kan hålla fri entré och på det sättet nå mycket fler än genom en utställning med inträde.
Den 15 maj öppnas utställningen i huvudbyggnaden och den pågår ända till den 7 september.


Och mycket mer
Men post- och tullhuset bjuder också på andra begivenheter under sommaren:
n I södra galleriet kan man mellan den 14 maj och 7 september se en utställning med ”konstnärernas återanvändningsstolar”.
n I galleriet i caféet Lugn & Ro presenteras fyra konstnärer under sommaren: Sixten Jansson i maj, Mari Stefansdotter i juni, Nanna Sjöström i juli och Caroline Sundelin i augusti.
n Postens galleri är ännu ett frågetecken på grund av Posten Ålands indragningsplaner, men man hoppas att galleriet skall kunna visa både filateli och fotoutställningar under sommaren och att besökare skall få sina försändelser stämplade.
n Postmästarens ”Contoire” är också öppet under sommaren med en tidstypisk interiör från 1850-talet.
n Konstnärernas öppna ateljéer den 3-5 maj, konstrundan med både konst och hantverk den 8-10 augusti och skördefesten den 19-20 september, då post-och tullhuset blir konstens hus, bjuder också på aktiviteter.
– Eckerö post- och tullhus är redan nu fyllt av aktiviteter hela säsongen och lockar massor med besökare trots att beslutsfattarna inte alltid tycks vara medvetna om det, konstaterar Peter Winquist.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax