DELA

Det vattnas i munnen…

– Jag har alltid tyckt att oljefärg är lite gräddig, därför passar den bra ihop med ett tårttema, säger Jonas Wilén som imorgon har vernissage för sin nya utställning på Eckerö post och tullhus.
Tidigt i våras blev Jonas Wilén tillfrågad om han ville ställa ut i Eckerö post och tullhus café Lugn och ro under sommaren.
– Då tänkte jag att jag skulle utgå från ett tårt- och kaktema. Mercedes som har caféet har verkligen fenomenala bakverk, så det blir en liten hommage till henne samtidigt, säger Wilén när han tar emot oss i ateljén i Eckerö Överby.
Han berättar att han den här gången har använt sig av oljefärg, den teknik han oftast arbetar med.
– Jag har alltid tyckt att oljefärg är lite gräddig, därför passar den bra ihop med ett tårttema. Även verktygen som jag använder när jag målar med oljefärg påminner lite om redskap man använder vid bakning, säger han och visar upp ett målfärgsfläckat verktyg som ser ut som en tårtspade i miniatyr.
Wilén berättar vidare att han har upptäckt att det finns mycket i tårtornas estetik som han kunnat göra något av. En hel del humor har han också använt. Eller vad sägs om en tigerkaka med en liten tiger på toppen, eller en porträtterat trut med orden ”Speak the trut” under.
– Humor är inget jag drar mig för att använda, men ofta är det dubbelbottnat, att det finns ett allvar där under.


Firar 20 år
Nästa år firar Wilén 20 år som konstnär. 1988 var första gången han ställde ut, även då i Eckerö post och tullhus.
– Nu är det ett tag sedan jag hade en utställning på Åland. Jag tror det var 2005 jag senast ställde ut, då på Konstmuseet och Galleri Alexander med Expandprojektet som sedan visades i andra nordiska länder, säger Wilén.
Därmed inte sagt att Wilén har pausat från konsten.
– Jag har haft fullt upp med mycket olika jobb dels på svenska sidan. Jag har till exempel gjort en affisch för Kura skymning och illustrerat Saatchi & Saatchis reklamkampanj ”Din guide till svensken”. Dessutom har jag haft en del beställningsjobb på målningar.


Bygga ateljé
Inför framtiden ser det inte lugnare ut i Wiléns kalender.
– Jag har mycket på gång, tusen olika projekt. Bland annat skall jag bygga klart min ateljé här i Eckerö.
Wiléns utställning har vernissage i Eckerö post och tullhus imorgon klockan 14.00. Sedan hänger den kvar till och med den 11 augusti.

malin.lundberg@nyan.ax