DELA

Dalakoraler och passionsmusik med Oratoriekören

Dalakoraler a cappella bjuder Kaj-Gustav Sandholm och Oratoriekören på i den konsert som man ger i Jomala kyrka på söndag. För våren har Sandholm och kören ett nytt projekt på gång: John Stainers ”The Crucifixion” som ges till påsken.
– De flesta kanske tänker på Gammal fäbodpsalm när de hör ordet dalakoral, och visst stämmer det, men det finns så många flera fina dalakoraler. Oskar Lindberg, han med Gammal fäbodpsalm, har antagligen inspirerat sin brorson Nils Lindberg, känd jazzmusiker och kompositör, att ta sig an de folkliga koralerna från sin hemtrakt. Nils Lindberg har harmoniserat melodierna för kör i en fräsch, traditionell stil med pikanta moderna inslag, medan han i orgelversionerna går från enkla melodier till modernare jazzinspirerade klanger berättar Kaj-Gustav Sandholm.
Oratoriekören har tagit sig an dessa innerliga dalakoraler och sjunger för ovalighetens skull a cappella, oftast har ju kören gjort verk med orkester. Henryk Gwardak framför orgelsatserna.
– Helt nytt i den här konserten är ljuseffekterna som Bertil Andersson ansvarar för, säger Sandholm som också menar att tradition och förnyelse samsas i konserten i Jomala kyrka på söndag kl 18.


Nytt körprojekt
Kaj-Gustav Sandholm avslöjar också att vårterminens projekt för Oratoriekören blir ”The Crucifixion”, Korsfästelsen, av John Stainer, en engelsk 1800-tals kompositör.
– Musiken är mycket innerlig och vacker och skriven för kör, orgel och tenor- och bassolist. Det blir första gången som en passion framförs i sin helhet på Åland. Verket är inte känt i Finland men har framförts under de senaste åren i Sverige.
Sandholm konstaterar att de planer på att göra passionen på Åland som fanns 2005 måste gick i stöpet på grund av sjukdom. Oratoriekören inbjuder nu nya sångare att komma med i kören. Körstämmorna finns inspelade. Verket sjungs på engelska, men Gunvor Javén har gjort en svensk version av texten.


Start i januari
Intresserade kan anmäla sig via e-post till kaj.sandholm@aland.net eller per telefon på 0400796307. Körövningarna inleds den 10 januari kl 18.00 för damerna och den 11 januari kl 19.00 för herrarna i Jomala församlingshem.
”The Crucifixion” framförs i Jomala kyrka palmsöndagen den 28 mars kl 18.00 (jk)