DELA

Cantilenakören får ny dirigent

När Cantilenakören inleder höstens övningar står man inför en ny dirigent. Elisabeth Karlsson (bilden) tar över efter Stefan Simonsen som lämnar uppdraget efter bara ett år.
Nyan berättade i går att Mariehamnskvartetten står utan ordinarie dirigent sedan Christian Juslin flyttat till Helsingfors. Där har Kaj-Gustav Sandholm lovat hoppa in, men bara för ett projekt kring julkonserterna i mitten av december.
Inför hösten hotades även Cantilena att stå utan dirigent sedan Stefan Simonsen i maj meddelade att han slutar. Man lyckades dock hitta Elisabeth Karlsson, som på måndagen för första gången mötte körens styrelse för att diskutera höstens repertoar.


”Jätteroligt”
Karlsson, som just nu är mammaledig men tidigare verkat som musikledare i Jomala församling, har erfarenhet av körarbete både från Sverige och i församlingssammanhang på Åland. Hon säger att hon ser fram emot att få arbeta med Cantilena.
– Det skall bli jätteroligt att få leda en blandad kör med de möjligheter det ger att göra olika saker, säger hon.
Närmast på programmet för Cantilena står en konsert tillsammans med ett par finlandssvenska körer i början av oktober i Mariehamn och sedan följer körens julkonserter som i år hålls i Brändö och Finström.
Stefan Simonsen säger till Nyan att han valde att lämna Cantilena eftersom han kände att han tagit på sig för mycket. Ibland blev det också kollisioner med hans nya jobb som verksamhetsledare på Röda korsdistriktet på grund av resor.
– Cantilena var det senaste uppdraget jag tog på mig och därför också det första jag lämnade när jag fick för mycket.
Annars har han bara gott att säga om kören som han ledde när den firade sitt trettioårsjubileum i våras.
– Året med Cantilena var inspirerande och gav mycket. Det är en kör med jättegod social sammanhållning och musikaliskt ligger den, med åländska mått mätt, i topp. Det är en kör med potential, säger han.

JAN KRONHOLM