DELA

Blybarnen vann estnisk filmfestival

Filmen Blybarnen av Åland-24 medarbetaren William Johansson vann den internationella dokumentärfilmfestivalen i Pärnu. Priset var förutom prestige och ära en 5 kg tung filt och en stickad kofta överräckt av Estlands kulturminister.
Dokumentärfilmaren och Åland -24 medarbetaren William Johansson och kollegan Lars Edmans film Blybarnen vann första pris på Filmfestivalen i Pärnu i lördags. William Johansson var själv på plats och fick ta emot priset av festivalchefen Mark Soosaar och Estlands kulturminister Laine Jänes. Prisutdelningen direktsändes av estnisk teve.
– Det känns verkligen bra. Det är min första större filmproduktiom som regissör och vi har jobbat med den i fyra år. Det är speciellt roligt med festivaler eftersom man själv får träffa publiken direkt efter att de sett filmen.

Vill få fram budskapet
Dokumentärfilmen som Nya Åland skrev om i fredags handlar om barn i staden Arica i Chile som förgiftats av svenskt gruvavfall som Boliden dumpat där.
William Johansson är förstås glad över äran och uppmärksamheten.
– Men med den här filmen känns det viktigast att själva innehållet blir känt för så många som möjligt. Det är ett allvarligt ämne och vi har jobbat väldigt nära dem som bor i det förgiftade området. Det känns riktigt fint om vi kan få igång något med den här filmen. Ett pris ökar uppmärksamheten för filmen som skall sändas i SVT i september.

Estnisk eldsjäl
Filmfestivalen i Pärnu är internationell och nischad på antropologiska filmer.
– Festivalen är 23 år gammal och var förstås särskilt viktig under Sovjettiden. Endel av filmerna visas i estnisk teve under festivalen.
Som så många andra kulturevenemang drivs festivalen av en verklig eldsjäl.
– Mark Soosaar åker runt efter festivalen och visar filmer för människor som kanske inte av sig själv skulle besöka festivalen. Vår film skall till exempel visas i ett estniskt gruvsamhälle senare i sommar.

På Costa Rica och Island
Filmen Blybarnen, Toxic Playground på engelska, har tidigare visats i en inte helt färdig version på en miljökonferens på Costa Rica och den tävlar också i den stora dokumentärfilmsfestivalen Nordisk Panorama i Reykjavik i höst.
– Vi har skickat runt filmen till en massa olika ställen, bland annat skall den visas på Irland. I Pärnu kontaktades vi av människor från en filmfestival i Åbo som ville ha den dit. Det är lite så det fungerar. Vi är väldigt nöjda med spridningen hittills.
Något nytt filmprojekt har William Johansson inte för tillfället.
– Men det är klart man blir inspirerad och får ny energi av såna här framgångar.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax